Breivik sitter også i dag ved samme benk som Lippestad og Hein Bæra.
Ralf Lofstad
Det er en ny rettsmedisiner på plass i dag. Det er Åshild Vege, overlege ved Folkehelseinstituttet.
Ralf Lofstad
Dommerne ankommer, og retten settes.
Ralf Lofstad
Breivik er ankommet, og veksler noen ord med forsvarer Geir Lippestad, før han får fjernet håndjernene.
Line Brustad
Anders Behring Breivik kom nå også inn i retten. Det er stille her, det eneste man hører er lyden av fotografer som tar bilder.
Line Brustad
Både forsvarer Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra er nå ankommet rettssalen. Det samme gjelder de fire sakkyndige - Terje Tørrissen, Synne Sørheim, Agnar Aspaas og Torgeir Husby.
Line Brustad
Her i sal 250 i tingretten er det mange pårørende til stede i dag. De er i ferd med å finne sine plasser og småprater med hverandre og/eller sine bistandsadvokater i minuttene før retten settes.
Anders Holth Johansen
Anders Holth Johansen
Hei, og velkommen tilbake til nyhetsstudio tirsdag.
Det blir nok en tøff dag i retten i dag, med gjennomgang av tolv obduksjonsrapporter for drepte på Utøya. Mange av drapene som gjennomgås i dag skjedde på den såkalte Kjærlighetsstien, som går langs kanten av Utøya.
I dag gjennomgås obduksjonsrapportene for disse tolv:
Ida Beathe Rogne (17) fra Østre Toten Befant seg i storsalen i Kafébygget da hun ble drept. Rogne var et ganske nytt medlem av AUF, og leiren på Utøya var det første AUF-arrangementet hun deltok på. Hun skulle i høst ta fatt på det siste året på Lena videregående skole. Hun hadde et sterkt samfunnsengasjement, og klassekameratene beskriver henne som raus, omtenksom og med et godt humør. Hun hadde et stort nettverk av venner og bekjente, og passet godt på venninnene sine. Familien minnes henne som en solstråle og gledesspreder.
Aleksander Aas Eriksen (16) fra Meråker Drept i korridoren innenfor Lillesalen i Kafébygget. Eriksen var leder i Ungdomsgruppen i Stjørdal Røde Kors og AUF Stjørdal. Prosten i Stjørdal skrev i et minneord at Aleksander var utstyrt med et sjeldent godt humør og et stort og ekte engasjement. Han brukte mye tid ute i samfunnet, men interessen ga ham også et vitebegjær. Visstnok kunne han sitte i timevis og studere lover og forskrifter på Lovdata.no, for å finne ut mer om det samfunnet han levde i.
Eva Kathinka Lütken (17) fra Sarpsborg Ble drept på Kjærlighetsstien. Lütken gikk på St. Olav videregående skole og var svært aktiv i sitt verv som styremedlem i AUF i Sarpsborg. 17 år gamle Kathinka hadde et særlig engasjement for mennesker og kultur. Venner minnes Eva Kathinka som en som brydde seg enormt om andre, var en god lytter, svært inkluderende og en som sjarmerte alle. Derfor ble hun fort et naturlig samlingspunkt i ungdomspartiet.
Tore Eikeland (21) fra Osterøy Drept på Kjærlighetsstien. Eikeland var leder i Hordaland AUF og styremedlem i LO Bergen. Ingen som kjente Tore tvilte på at han hadde store oppgaver i vente. Og ingen med makt og innflytelse i Arbeiderpartiet var heller i tvil om at han var på vei til nettopp makt og innflytelse. Så sent som på Arbeiderpartiets landsmøte i april 2011, høstet 20-åringen trampeklapp og jubel da han engasjert talte partiledelsen midt imot om EUs postdirektiv, heter det i partiets minneord. I tillegg var han stolt nynorskbruker, solid humorist og erfaren imitator. Som en ordsmed av de sjeldne var han derfor en etterspurt foredragsholder og skribent.
Tarald Kuven Mjelde (18) fra Osterøy Ble drept på Kjærlighetsstien. Mjelde var nestleder i AUF i Hordaland og Nordhordland AUF, samt leder for Europeisk Ungdom på Bergens Handelsgymnas. 18-åringen fra Osterøy var en engasjert og aktiv elev ved Bergen handelsgymnasium, som skulle begynt på tredje skoleår. Tarald er beskrevet som en lun og trivelig gutt som lett kom i kontakt med andre.
Maria Maagerø Johannesen (17) fra Nøtterøy Ble drept på Kjærlighetsstien. Johannesen var elev ved Greveskogen videregående skole. Hun var svært interessert i musikk, dans og drama, og studerte dette ved skolen. Hun blir husket som livlig, utadvendt, som et godt menneske som alltid gikk med et smil på lur. Familien minnes henne som en rettferdig, lojal, familiekjær, god, glad og vakker jente.
Monica Iselin Didriksen (18) fra Sund Drept på Kjærlighetsstien. Didriksen var aktiv i Sund AUF og var elev ved Bergen Katedralskole. Monica hadde allerede vært engasjert i AUF gjennom flere år, og hadde også vært en rekke ganger på Utøya. I minneordet ble hun beskrevet som en jente med smittende livsglede og med en stor rettferdighetssans. Hun hadde mot til å si fra når hun opplevde urettferdighet og tok skarp avstand fra all form for mobbing. Hun deltok blant annet i organisasjonen Refugee Norge.
Åsta Sofie Helland Dahl (16) fra Vadsø Drept på Kjærlighetsstien. Dahl var elev ved Trondarnes Folkehøgskole i Harstad, på linjen for design og fashion. Hun skulle til høsten begynne på videregående skole i Kabelvåg, design- og håndverkslinjen, noe hun gledet seg veldig til. Politisk var hennes hjertesaker inkludering og ivaretakelse. – Hun brydde seg om alle rundt seg. Hun tok ansvar, og stilte opp når det gjaldt. Hun var opptatt av at andre hadde det godt, heter det i partiledelsens minneord. Familien beskriver henne som en sterk, omsorgsfull og utadvendt jente med et stort hjerte og stor omsorg for alle rundt seg, også firbeinte.
Anders Kristiansen (18) fra Bardu Ble drept på Kjærlighetsstien. Kristiansen var leder av AUF i Bardu, som han selv tok initiativ til å starte. Han var også leder i Ungdommens fylkesråd i Troms. Han hadde et stort engasjement for unges vilkår i hjemkommunen og hjemfylket. Han glødet for en offensiv distriktspolitikk, og hadde allerede et stort kontaktnett, skriver partiledelsen i minneordet. Av venner og bekjente blir han husket som morsom og livsglad, ansvarsfull og med en stor rettferdighetssans.
Bano Abobakar Rashid (18) fra Nesodden Ble drept på Kjærlighetsstien. Rashid var kandidat til det påfølgende kommunevalget på Nesodden. Hun skulle vært russ i 2012. Bano viet sitt liv til å kjempe for demokrati og antirasisme. Familien skriver om Bano at hun hadde en enorm positiv energi og en voldsom livslyst, var målrettet, men lydhør, omtenksom og inkluderende. Hun hadde alltid noe spennende på gang – og hun ga aldri opp. Bano engasjerte seg i ulike sosiale kretser på alle nivåer. Hun var en av de dyktigste elevene i sin klasse på skolen, hun leste til og med gammelnorsk.
Andreas Edvardsen (18) fra Sarpsborg Ble drept på Kjærlighetsstien. Edvardsen var styremedlem i Sarpsborg AUF og sosialpolitisk ansvarlig i AUFs fylkesstyre i Østfold. Han var også kandidat på Sarpsborg Arbeiderpartis liste til kommunevalget. I tillegg til å drive politikk, trakterte han gitaren til manges glede, og han har også spilt håndball. Andreas var ferdig på St. Olav videregående skole i fjor vår og skulle begynne på lærerhøyskolen i Halden samme høst. Han blir husket som snill og morsom, en kosebamse alle var glad i, av sine AUF-venner.
Silje Stamneshagen (18) fra Askøy Drept på Kjærlighetsstien. Stamneshagen var aktiv i Askøy AUF og hadde spilt i Davanger skolekorps. Hun skulle begynne i tredje klasse ved Askøy Videregående skole høsten etter sommerleiren på Utøya, som var hennes første leir. Hun var en oppofrende person som alltid stilte opp for venner, og som alltid hadde en klem på lur. Hennes store hjertesak var klimaet og de store linjene i klimapolitikken, skrev partiledelsen i hennes minneord. Silje hadde en stor kjærlighet for dyr, både hester og hunder, og hun hadde to hunder hjemme. Hun skulle egentlig blitt hestepasser til høsten, noe hun gledet seg masse til.
(NTB)
Tom-Marius Olsen
Test
Ralf Lofstad
Dette skjedde i retten i dag
Det ble en svært tøff dag i retten for så vel tilhørere som aktører. Kripos og Folkehelseinstituttets representanter gjennomgikk åsteds- og obduksjonsrapportene for tolv Utøya-ofre - elleve som ble drept inne i kafébygget, og én som ble skutt før Breivik gikk inn i huset. Den yngste, ungdomsskoleeleven Eivind Hovden, var bare 15 år.
Retten ble vist sterke bilder fra åstedene, bl.a. den såkalte Lillesalen i kafébygget. Det var tydelig at de sju som ble drept der, hadde søkt tett sammen i eller ved et hjørne i rommet, og det var tydelige spor etter drapshandlingene.
En rekke pårørende og overlevende hadde møtt opp i retten, og stemningen ble raskt svært trykket etter som de til dels svært unge ofrene og deres dødelige skader ble gjort rede for.
Også flere av rettens aktører ble preget av de sterke inntrykkene; i motsetning til tilhørerne blir dommerne, advokatene og tiltalte vist bilder av de drepte med sine skader.
Massedraps- og terrortiltalte Anders Behring Breivik viste interesse for bevismaterialet, bl.a. åstedsbilder av de døde ungdommene - men fortrakk ikke en eneste mine som kunne tyde på følelsesmessig reaksjon.
Resten av uka er avsatt til ytterligere obduksjonsrapporter om ofrene fra Utøya.
Ralf Lofstad
Ralf Lofstad
Ap's partisekretær Raymond Johansen fulgte rettsdagen fra tilhørerbenken. Han skal seinere vitne i saken.
- Jeg valgte å komme hit i dag for å vise støtte til AUF og pårørende som er her. Det er en svær sak for oss og for Norge, sier Johansen til Dagbladet.
Han er sterkt preget av det han fikk se i rettssal 250 i dag.
- Det er helt grusomt. Man ser at Breivik har skutt inn i en mengde forsvarsløse barn. Samtidig ser man de pårørende som sitter der. Det er veldig sterkt.
Johansen har truffet flere av de døde som ble beskrevet i tingretten i dag.
Ralf Lofstad
Ralf Lofstad
Retten er nå hevet for dagen. Gjennomgangen av obduksjonsrapportene for Utøya-ofrene fortsetter i morgen.
Breivik blir påsatt håndjern og ført ut. Han har ikke vist et eneste tegn til følelsesmessig reaksjon under dagens gjennomgang.
Anders Holth Johansen
Gjennomgangen av de tolv døde er avsluttet. Politioverbetjent Sandsbråten gjennomgår nå en oversikt over de drepte i kafébygget.
Ralf Lofstad
De mange berørte i rettssal 250 virker svært preget av dagens gjennomgang.
Ralf Lofstad
- Henrik brant veldig for det han var opptatt av. Han var en fargeklatt, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.
Overlege Kari Ormestad redegjør for Pedersens skader. Hun viser skadene på den medbrakte dokka i fullstørrelse.
I likhet med så mange andre dødsofre på Utøya var Pedersen truffet av flere skudd.
Breivik har forklart at han var bevisst på å skyte "oppfølgingsskudd", for å forsikre seg om at ofrene var døde.
Ralf Lofstad
Trond Sandsbråten fra Kripos viser igjen åstedsbildet fra Storsalen. På bildet markeres stedet der han ble funnet - langs kortveggen ved inngangsdøra fra Lillesalen.
Ralf Lofstad
Retten får nå høre om Henrik André Pedersen (27) fra Porsanger i Finnmark.
Pedersen var profilert AUF-medlem og sto på Arbeiderpartiets liste foran kommunevalget sist høst.
Anders Holth Johansen
Elisabeth Trønnes Lie var den siste som ble gravlagt etter terrorangrepene, fordi man ventet på at storesøster Cathrine, som også ble skutt på Utøya, skulle bli frisk nok til å delta i begravelsen.
Ralf Lofstad
Elisabeth Trønnes Lies søster Cathrine (18) ble også skutt på Utøya, men overlevde med store skader.
Ralf Lofstad
- Elisabeth var ei livsglad jente på 16 år, forteller bistandsadvokat Siv Hallgren.
- Hun syntes livet var helt perfekt. Hun var lykkelig.
Nå presenteres Elisabeth Trønnes Lie (16) fra Halden.
Lies far Kjell Fredrik Lie har fulgt hele rettssaken, og er også i salen i dag.
Anders Holth Johansen
Bistandsadvokaten sier noen ord om 19-åringen fra Namsos:
- Hun hadde akkurat avsluttet videregående, med flotte resultater. Drømmen var å bli veterinær. Lene Maria var engasjert, blid og positiv, og etterlater seg dype spor hos sine venner og familie. Hun er dypt savnet.
Ralf Lofstad
19-årige Bergum var truffet av flere skudd.
Ralf Lofstad
Politioverbetjent Trond Sandsbråten fra Kripos viser nå et åstedsbilde fra Storsalen. De døde er fjernet, men blodspor ligger igjen.
Også Bergum ble funnet nær vindusrekka som vender ut mot teltplassen.
Sandsbråten viser så bilder av avdøde Bergum slik hun ble funnet. Bildet blir bare vist rettens aktører.
Breivik kaster et blikk på bildet av den avdøde, uten å vise tegn til følelsesreaksjon.