Det kommer nå meldinger fra mannskapene om hjemmelagde eksplosiver hengt opp i trærne og at en gjerningsmann skal ha forskanset seg i en bygning på Øya. Selv om meldingen om en pågripelse kommer på sambandet endrer ikke det på trusselbildet, understreker Klevengen.
Line Brustad
- Jeg hører på mitt samband at én mann er pågrepet. Dette endrer ingenting for mitt trusselbilde. Så kommer ungdommer bort til meg, og de beskriver flere gjerningsmenn med ulike klesdrakter, sier Klevengen.
Line Brustad
- Vi har da 23 mann på øya, og etterhvert blir vi 25, sier Klevengen.
arnhild aass kristiansen
Etter fem til sju minutter kommer båt nummer tre, fire og fem til Utøya.
arnhild aass kristiansen
Klevengen presiserer at båt nummer to er lastet med to personer fra Nordre Buskerud og fire fra Delta. - Vi har teamleder, sier han.
Line Brustad
- De som satt i båt to ankom et par minutter seinere. De tok seg opp mot skolestua, forteller Klevengen.
Espen Sandli
Harald Klungtveit
Klevengen beskriver nå det samme hendelsesforløpet som Gåsbakk fortalte om tidligere i dag.
Harald Klungtveit
- Båt én går inn mot Utøya og ankommer cirka 1826. De får tidlig kontakt med ungdom som kommer ned mot dem og får opplyst at en gjerningsmann skal befinne seg nord på utøya i området Bolsjevika. Politifolkene tar seg dit så fort som mulig.
arnhild aass kristiansen
- De som er i gummibåten går over i sivil båt. De som opprinnelig sitter i gummibåten fordeler seg og blir to team.
Han mener tidstapet ble lite fordi båtene de lastet over i var "vesentlig raskere" enn gummibåten som stoppet.
Harald Klungtveit
- Vi oppdaget kjapt at (gummi)båten var tungt lasta og manglet framdrift. Etterhvert stoppet motoren, det er beklagelig, det skal ikke skje, men vi må forholde oss til det. Når det gjelder tidstapet er det vanskelig å si noe eksakt, men fra mitt ståsted er det ikke noe stort tidstap, om vi har noe i det hele tatt, sier Klevengen om omlastingen til båtene som kom til.
arnhild aass kristiansen
- Da båten dro fra land merker vi at den er tungt lastet og den stopper opp. Det er beklagelig, det skal ikke skje, men det skjer og vi må forholde oss til det, sier Klevengen.
Harald Klungtveit
- Vi lastet båten med tanke på å ha en bra styrke som kunne møte det som var på Utøya, pågripe så fort som mulig, utøve livreddende førstehjelp og evakuere.
arnhild aass kristiansen
- Da jeg ankom Storøya var mine mannskaper på vei til å gå om bord i båten, sier Klevengen.
Line Brustad
Klevengen sier han på veien ba om en oppdatering om hva de kunne forvente seg:
- Det var tre til fem gjerningsmenn, utstyrt med kikkertsikte og eksplosiver. Vi fikk også meldinger om at gjerningspersonene kunne være iført politiuniform.
Harald Klungtveit
- I Regjeringskvartalet hadde vi sett kapasiteten, hvilken motstand vi kunne møte. Vi tenkte at det måtte være samme gruppering som slo til forskjellige steder. Jeg trodde ikke det var samme gjerningsmann som hadde dratt fra Regjeringskvartalet til Utøya, understreker Delta-mannen.
arnhild aass kristiansen
Delta mistet kontakten med sine biler da de kjørte forbi Sollihøgda fordi Nordre Buskerud enda ikke har fått digitalt nødnett.
- Vi har analoge sendere i bilene og byttet selvsagt over til disse, men det var veldig dårlig.
Harald Klungtveit
- Da vi kom over Sollihøgda klarte vi ikke å høre hva som ble sagt på sambandet til Nordre Buskerud.
Line Brustad
- Det ble snakket sammen og vi fikk beskjed om at oppmøtested skulle være Storøya, og at det skulle være båt på stedet, sier han.
Harald Klungtveit
Det var en av Delta-politimennene som til slutt ringte sin samboer for å få henne til å kjøre for å få kontakt med operasjonsleder.
Harald Klungtveit
- Jeg har stor forståelse for det trøkket operasjonssentralen i Nordre Buskerud hadde, men for oss er det viktig å få tak i det stedlige politidistriktet, sier Klevengen om situasjonen da de ikke fikk tak i kollegene lokalt.
arnhild aass kristiansen
Klevengen forteller at de forsøkte å kontakte operasjonssentralen i Nordre Buskerud, men de kom ikke gjennom.
arnhild aass kristiansen
Fordi det var tåke på Sollihøgda fortsatte de i bil.
Harald Klungtveit
- Hvis det viste seg at det var mulig å få et helikopter fort nok, planla jeg å sette av et team på Sollihøgda.
Harald Klungtveit
- Det var å kjøre bil som gjaldt. Jeg visste at Forsvaret ikke hadde helikopterberedskap og at det tar tid å scramble crew - å få tak i helikoptermannskapene.
Harald Klungtveit
- Vi var på vei 8-10 minutter før bistandsanmodningen fra Nordre Buskerud politidistrikt kom, sier Klevengen.
arnhild aass kristiansen
- Jeg ba mannskapene mine om å trekke tilbake til bilene så fort som mulig og være klare.
Meldingen kom fra en i troppen som hadde en datter på Utøya.
Harald Klungtveit
- Ca 1730 fikk jeg telefon om en ubekreftet melding om skyting på Utøya, sier Klevengen. Han gjorde klar til forflytning, og to minutter seinere fikk Delta beskjed om å dra.
arnhild aass kristiansen
- Cirka 17.25 var vi ferdig med grovsøk i regjeringskvartalet, sier Klevengen.
Line Brustad
- Tilsammen hadde jeg 23 mann fordelt på forskjellige team i regjeringskvartalet, sier Klevengen.
Han forteller at de også mottok melding om at det var blitt observert en person i politiuniform ved høyblokka like før eksplosjonen.
arnhild aass kristiansen
- Mine mannskap ankom fortløpende regjeringkvartalet. Jeg delte dem fortløpende i team. Første team startet søk i G-blokka. Tre team startet søk i høyblokka. De var iført fullt utstyr for å kunne takle de utfordringene de eventuelt kunne stå ovenfor i regjeringskvartalet, sier aksjonslederen i Beredskapstroppen.
Han sier at det var fysisk krevende for mannskapet.
- Vi skulle søke etter andre trusler og andre bomber i regjeringskvartalet, sier Klevengen.
Mannskapene som søkte var iført fullt utstyr, forteller han.
- Det var store ødeleggelser, og det var vanskelig å ta seg gjennom etasjene.
Harald Klungtveit
- Jeg hadde gjort meg mine tanker om eksplosjonen, men det var først da jeg kjørte inn i Regjeringskvartalet og så ødeleggelsene der at jeg forsto hvor alvorlig dette var.
arnhild aass kristiansen
- 22. juli hadde jeg jobbet dagvakt. Jeg var kommet hjem og ble oppringt av min datter som ville vite hva som skjedde. Jeg ringte operasjonsleder ved Oslo politidistritk. Hun bekreftet at det hadde vært en eksplosjon, men hadde ikke oversikt. Vi ble enige om at delta skulle kalles inn, sier Klevengen.
Harald Klungtveit
- Med tanke på det som skjedde 22/7 var tilslagsmetodene ikke ukjente for oss, sier Klevengen. Han ble først oppringt av et familiemedlem som hadde hørt eksplosjonen.
Harald Klungtveit
Nå er det politiførstebetjent og aksjonsleder i Beredskapstroppen Terje Klevengen som forklarer seg. Han starter med å beskrive Beredskapstroppens oppgaver.
arnhild aass kristiansen
-Med tanke på deres væremåte vil jeg si at den var eksemplarisk. Jeg har studerte militær strategi og det var en fredag i fellesferien. Det er kun jeg som kan lastes for dette, sier Breivik.
Harald Klungtveit
- Jeg tror at jeg tok en avgjørelse på øyen om jeg skulle kjempe til døden og så videre. Jeg bestemte meg for å fortsette til propagandafasen, som jeg er i nå. Så nå jeg kom til disse Delta-operatørene kom jeg med en del utsagn, fordi jeg tenkte at da de så hva jeg hadde gjort på øyen kom de til å bli emosjonelt ustabile, sier Breivik.
Harald Klungtveit
Men nå får Breivik ordet.
Espen Sandli
Harald Klungtveit
- Larsen, nå er du på det samme temaet igjen. Dette er tema for 22. juli-kommisjonen, sier dommer Arntzen. Hun avbryter også Lippestad når han introduserer at Breivik vil gi en kommentar. - Det kan vi ta til slutt, sier dommeren.
arnhild aass kristiansen
- Stemmer det at politiet i full sikkerhetsutrusting ble fraktet over til Utøya av båtfolk uten sikkerhetsutrystning? spør Mette Yvonne Larsen.
- Ja, båt nummer to som kom til Utøya med fire personer fra Delta ble ført av to sivile uten utrustning.
- Hvordan vurderte dere deres sikkerhet?
- Det må du spørre Delta om, sier Gåsbakk.
Harald Klungtveit
For å få et bilde av hvordan ungdommene kan ha blitt preget av hva de så, spør bistandsadvokat Hallgren om hvordan Gåsbakk som garvet politimann opplevde det.
- Det var ett syn... Det var ei jente som satt inni et kratt, hun så ut som et spøkelse, sier innsatslederen, som beskriver de forferdelige skuddskadene hennes.
- Dette er et bilde som har gått igjen hos meg. Men det er mange andre som har opplevd og sett mer enn meg, sier Gåsbakk.
Line Brustad
Mette Yvonne Larsen påpeker at bare en brøkdel av de fornærmede faktisk vitner i rettssaken, før hun spør:
- Noen av de fornærmede har fortalt at politiet rettet våpen mot dem. Er du kjent med det?
- Det jeg kan si er at i en slik trusselsituasjon må politiet gå med våpen hevet, sier Gåsbakk. Han legger til at dette kan oppleves som at våpenet er rettet mot noen.
arnhild aass kristiansen
Gåsbakk bekrefter overfor bistandsadokat Siv Hallgren at de siste ungdommene ble evakuert fra Utøya klokka 21.30. - Hvor befant de seg fram til da? spør Hallgren.
- Det var mange evakuerte som var i skolebygget, noen i kantinebygget og rundt omkring på øya, svarer Gåsbakk.
- Var de bedt om å oppholde seg der eller var det der dere fant dem? spør Hallgren.
- Det vet jeg ærlig talt ikke, da må du høre med aksjonslederen, svarer han.
Line Brustad
Gåsbakk sjekket bukselumma og fant ID-kortet.
- Jeg ringte inn og leste opp navnet og fødselsnummeret, sier han.
arnhild aass kristiansen
- Jeg kom på nå at jeg spurte Breivik etter ID da han var pågrepet. Da sa han med en gang at det lå i venstre bukselomme. For meg virket det som han hadde full kontroll. Det var korte, konkrete svar, ikke noe nøling, sier Gåsbakk.