- Han hadde god forståelse rundt at vi var fra politiet, svarer Hamborg på spørsmål fra Lippestad. Forsvareren refererer også til den skriftlige egenrapporten til politibetjenten de pågripelsen beskrives som udramatisk.
arnhild aass kristiansen
- Jeg har noen spørsmål om pågripelsen og hvordan du oppfattet tiltalte, sier Lippestad.
- Det som jeg oppfatter der er at han forholdsvis tidlig etterkommer våre pålegg om å ta hendene over hodet eller ut til siden. Han legger seg også ned og tar hendene på ryggen og blir pågrepet på vanlig måte, sier Hamborg.
Harald Klungtveit
Umiddelbart etter pågripelsen tok Hamborg seg alene tilbake til ilandsettingsområdet for å bidra til evakueringen, forteller han. Aksjonslederen ble værende på Utøya helt til klokka 23.
arnhild aass kristiansen
Hamborg ser flere døde personer i området. - Jeg kaller da opp sentralen og sier "Dette er innsatsleder. Gjerningsmannen er pågrepet. Det er mange skadde og drepte. Vi trenger evakuering med helikopter fort."
Harald Klungtveit
- Like ved ser jeg en person som er livløs, det er ei jente som er skut ti hodet. Hun er død. Jeg ser også en gutt, tar meg bort til ham, han er også skutt og er død.
Harald Klungtveit
- Vi ser en person i krattskog, han blir anropt, etterkommer våre pålegg og blir pågrepet av to tjenestemenn.
Harald Klungtveit
En mann fra beredskapstroppen blir satt til å vokte ilandsettingsområdet, vi fire andre tar oss i springmarsj videre, sier Hamborg. Forbi skolestua så han at det var skutt inn der.
Harald Klungtveit
- I det vi er i ferd med å legge i land på Utøya kai hører vi skyting fra sydspissen av øya. Vi ser også nedslag av prosjektiler i vannskaorpa. Samtidig får jeg på øret at den første enheten på landsida observerer at personer blir skutt og faller i vannet.
Harald Klungtveit
Hamborg forteller om omlasting i båten som kommer til. Den første båten kommer fram rundt 45 sekunder før neste.
Harald Klungtveit
- At motoren stoppa, på grunn av vann i bensinen, er en ulykksalig situasjon når vi ønsker å komme over så fort som mulig.
arnhild aass kristiansen
- Vi legger fra land. Vi er elleve om bord og får svært fort motorproblemer, sier Hamborg.
- Kan du si noe om vurderingen av at dere var 11 om bord i båten?
- Vurderingen var at vi ønsket å komme med så mange personer som mulig over på den øya for å iverksatt planen vår.
Harald Klungtveit
- Vi legger i land på sydspissen av moloen og plukker opp åtte mannskaper fra Beredskaptroppen og Gåsbakk.
arnhild aass kristiansen
- Patruljen vår på landsiden melder at de hører skudd og at de ser et bygg som står i brann. 17.57 blir oppmøtestedet endret til Storøya av operasjonsleder, sier han.
- Hvorfor det? spør aktor.
- Det var nok en helhetsvurdering.
Harald Klungtveit
Planen var deretter at den første enheten som kom fra, enten lokale politifolk eller Delta, skulle delta i den første aksjonsstyrken i båt over.
arnhild aass kristiansen
- Planen endres nå. Jeg forstår at beredskapstroppen har kort vei til Utvika kai, landsiden. Jeg ber dem møte der, og ber også mine mannskap om å dra rett dit, sier han.
Harald Klungtveit
I det vi er i ferd med å sette ut båten hører jeg Beredskapstroppen kaller i vårt analoge samband. Jeg forstår da at den eneste måten de kan prate på i vårt samband er på samme side av Sollihøgda.
Espen Sandli
De rettssakkyndige vitnene (rettpsykiaterne) og noen ekspertvitner vil imidlertid bli kringkastet (blant annet på DBTV).
arnhild aass kristiansen
Hamborg svarer negativt på spørsmålet om han vurderte å dra rett til Utøya for å spare tid.
Harald Klungtveit
- Jeg ønsket som aksjonsleder å gå i land på Utøya med en troverdig aksjonsstyrke. Situasjonen var uoversiktlig.
Espen Sandli
Retten går dermed tilbake på sin tidligere beslutning om å kringkaste etterforskere fra politiet. Ifølge Arntzen blir det ikke kringkasting av hensyn til balansen i saken. Ettersom Breiviks forklaringer ikke blir kringkastet, ønsker hun ikke at andre sider av saken for-fordeles.
Harald Klungtveit
- Planen var at første enhet skulle bli plukka opp av oss fire som skulle i politibåten, sier Hamborg.
Harald Klungtveit
Oppdraget var å nøytralisere trusselen, utøve førstehjelp og evakuere skadde.
Harald Klungtveit
- I det vi er på vei utover blir jeg kalt opp av første enhet som ber om oppmøtested. Jeg sier umiddelbart at oppmøtested blir Utøya kai landsiden, eller Thorbjørn-kaia, for allle politimannskaper.
arnhild aass kristiansen
- Samtidig ble jeg aksjonsleder for opdraget. En delleder som har ansvaret for den væpnede delen av aksjonen, sier Hamborg.
Harald Klungtveit
Politibetjent og aksjonsleder Hans Mattis Hamborg forteller nå at han ble med ut fra Hønefoss politistasjon i bil nummer to da alarmen gikk.
arnhild aass kristiansen
- Fredag 22. juli hadde jeg tjenestefri. Jeg ble ringt opp 17.29 og bedt om å møte på jobb, sier Hamborg.
Harald Klungtveit
Dommer Arntzen informerer retten om avgjørelsen om at retten kommer til å tillate kringkasting av retts- og privatoppnevnte rettssakkyndige, men ikke av politivitnene eller Breiviks kommentarer.
arnhild aass kristiansen
Neste vitnet, politibetjent Hans Mattis Hamborg føres inn. Hambor er aksjonsleder ved Hønefoss politistasjon.
Harald Klungtveit
Aktørene er tilbake etter pause, og dommerne kom nå. Forhandlingene fortsetter.
Peder Ottosen
DBTV har i pausen snakket med en rekke aktører som alle reagerer på at dommer Arntzen nektet bistandsadvokatene å stille flere spørsmål om politiets aktivitet og vurderinger på landsiden. Både båthelt Bjørn Kasper Ilaug, overlevende Bjørn Ihler og bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen er kritiske til at de berørte ikke får svar på spørsmålene de lurer mest på. Video kommer fortløpende.
Espen Sandli
Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ber dommeren ha større forståelse for at politiets rolle er noe mange av de pårørende er svært opptatt av og stiller bistandsadvokatene en rekke spørsmål om. Arntzen sier hun forstår dette, men at det ikke er relvant for retten.
arnhild aass kristiansen
Retten tar lunsj fram til 12.30
Espen Sandli
Dommer Wenche Elizabeth Arntzen ber rettens aktører begrense sine spørsmål av hensyn til rettens stramme tidsplan. Hun understreker at spørsmål knyttet til politiaksjonen ikke er relevant for spørsmålene retten skal ta stilling til.
Harald Klungtveit
Larsen blir igjen avbrutt av dommeren, men har ett spørsmål til om dateringen av politimannens skriftlige rapport.
Espen Sandli
Larsen poengterer overfor dommer Arntzen at dette kanskje er de pårørendes eneste sjanse til å få belyst denne siden av saken.
Harald Klungtveit
Dommer Arntzen avbryter Mette Yvonne Larsens relativt aggressive spørsmålsrekke til politibetjenten om hvorvidt de prøvde å ta seg til Utøya, med henvisning til at alternative hendelsesforløp kommer til å bli belyst av 22. juli-kommisjonen. Bistandsadvokaten får imidlertid lov til å stille noen få spørsmål til.
arnhild aass kristiansen
- Hvilke konkrete forsøk ble det gjort på å komme seg til Utøya av deg og kollagan din? spør Mette Yvonne Larsen.
- I lys av at vi ikke hadde noen mulighet så ble det ikke gjort noen konkrete forsøk, svarer han.
arnhild aass kristiansen
- Hvordan var du og kollegaen din utstyrt? spør Mette Yvonne Larsen.
- Jeg var i sivile klær. Kollegaen min var uniformert, begge hadde tung vernevest, sier han.
Mette Yvonne Larsen spør om han visste at det var båtutleie å Utvika camping 300 meter unna. Betjenten svarer at han ikke visste dette.
- Gjorde dere noen forsøk på å finne ut av dette? - Jeg hadde annet og gjøre og hadde fokus på aksjonen, svarer betjenten.
Han blir også spurt om han var kjent med en person som ringte inn til operasjonssentralen og tilbød politiet å låne båt, men han kjenner ikke til dette.
Line Brustad
- Vurderte dere noen gang å reise over umiddelbart da dere kom dit, spør Hallgren.
- Ja, hadde vi hatt muligheten, er jeg ganske sikker på at vi hadde highlighta det som en mulighet.
Harald Klungtveit
Bistandsadvokaten spør om de så noen båter da de kjørte forbi Utvika camping.
- Jeg har aldri vært der nede og er ikke kjent i det området. Fra vår posisjon på brygga og Lien gård ser man ikke godt over dit. I denne fasen har ikke området ved campingplassen vært en del av mine vurderinger, sier politimannen.
arnhild aass kristiansen
Hva med Utvika Camping. Hadde dere noen tanker om at dette var et farlig sted? spør Hallgren.
- Jeg hadde ikke så oversikt over området da jeg kom dit. Jeg konsentrerte meg om området jeg var i der og da, i og med at jeg gjorde handlinger opp mot operasjonen.
Betjenten sier Utvika ikke var en del av hans vurderinger.
Line Brustad
- Dere anså området på landsida som utrygt. Hadde dere noen tanker om å evakuere sivile i området? spør Hallgren.
- Det var nok ikke noe jeg hadde i tankene der og da, svarer 31-åringen.
arnhild aass kristiansen
Flere av de omkomne ble flyttet. Vet du årsaken til det? spør Hallgren.
- Flere lå delvis i vann, eller i tilknytning til vann. Det regnet ganske kraftig. Vi tok en vurdering ut fra dette at vi måtte få dem vekk fra vann. Dette gjaldt først og fremst nedenfor kjærlighetsstien, sier han.
Espen Sandli
Line Brustad
Spørsmålene omhandler hovedsaklig detaljer rundt de omkommede.
arnhild aass kristiansen
Dommer Arntzen påpeker at de har lite tid og ber om generelle spørsmål.
Line Brustad
Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren informerer retten om at de har ganske mange spørsmål til 31-åringen.
arnhild aass kristiansen
Betjenten blir spurt om hvordan han vurderte gjerningsmannen ut fra skuddtakten som han sier var "forholdsvis rolig". - Tydet det på en som var profesjonell? spør Breivik.
- Det var nettopp det jeg gikk og vurderte mest på; Kapasiteten til den vi hadde med å gjøre, i og med bomba i Oslo og at han var iført politiuniform. Det bærer bud om planlegging og gjennomtenkthet . Skuddtakten er ikke det viktigste i dette, men det er en del av vurderingen, svarer betjenten.
Harald Klungtveit
- Det var stille noe tid etter beskjeden på sambandet om at han ville overgi seg. Men så begynte skytinga igjen.
arnhild aass kristiansen
- Breivik var redd for å bli skutt av politiet fra landsiden. Var det en berettiget frykt? spør Lippestad.
- Jeg hadde bare to 9 millimeter våpen. Jeg anser muligheten til å nøytralisere ham som urealistisk. Men det er klart at politiet har også våpen som er langt kraftigere enn det vi hadde på det tidspunktet, sier han.