Nå er det pause til 13.40. Da kommer Helge Lund inn til høring.
Kirsten Karlsen
Thorheim viser til at Stoltenberg mener testsentret er viktig, mens Bellona har uttalt at man kunne gå rett på et fullskala renseanlegg uten testsentret. Kjell Pedersen,Petoro, mener det ikke er uten risiko å ta ut CO2 fra et eksistrende kraftverk.
Kirsten Karlsen
Lundteigen viser til notat i 2005 der Petoro beskrev en mulig rolle i CO2-håndtering. Han spør om Petoro vil vurdere om statens interesser har vært godt ivaretatt i avtalen mellom staten og Statoil om Mongstad-prosjektet. Berge mener Petoro ikke har grunnlag til å vurdere dette spørsmålet
Kirsten Karlsen
Karin Andersen, SV, viser til Bellonas kritikk om at håndteringen er brudd på petroleumsloven fordi man ikke har håndtert informasjonen godt nok. Gunnar Berge, som også har vært sjef for Oljedirektoret, er ikke enig. Han sier det er Stortinget som fastsetter krav til utbygginger.
Kirsten Karlsen
Grøvan, KrF, viser til RIksrevisjonens påpekning av manglende kontroll og spør om statens interesser og risikostyring ivaretatt på en god måte i Mongstad-prosjektet. Styreleder Gunnar Berge mener Petoro har liten forutsetning for å svare på det.
Kirsten Karlsen
Tetzschner spør om Petoro ønsket en rolle i verdikjeden basert på fangst, injeksjon og utvinning. Det bekrefter tidligere styreleder Rathe. Dette ble vurdert i styret. Det ble også gjort kjent for den nye regjeringen i 2005, men rollen ble tildelt Gassco
Line Fransson
Petero-direktør Gunnar Berge: - Norge har aldri kommet i posisjon til å anvende Co2. Problemet er at vi ikke har kilden, Co2, i Norge i dag.
Line Fransson
Tidligere Petoro-direktør Kjell Pedersen: - Hvis det er noe vi har lært, så er det å være bedre i den tidligere fasen. I forhold til offshore-prosjekter, så må vi gjennomføre mer undersøkelser før vi beslutter noe. Det virker som Statoil har gjort noe av det.
Kirsten Karlsen
Raja utfordrer representantene fra Petoro om Gassnova har ivaretatt statens interesser. Kjell Pedersen sier at når det viste seg å være vanskelig å få til en verdikjede med rensing og økt utvinning ble Petoros rolle mer tilbaketrukken. Pedersen sier han tror Gassnova har hatt en vanskelig jobb, og vil ikke synse noe om jobben de har gjort. Gunnar Berge sier det er vanskelig for Petoro å veilede komieen om det spørsmålet.
Rathe sier at Petoro ikke hadde kompetanse på prosjektledelse som Mongstad-prosjektet krevde, og hadde måtte bygd opp en organisasjon som Gassnova gjorde. Gunnar Berge sier Petoro i så fall ville måttet bli satt i stand til å ha den rollen Gassnova har hatt. Berge vil ikke synse om den jobben Gassnova har gjort.
Kirsten Karlsen
Raja spør om den faglige vurderingen av 2006-avtalen om Mongstad, mellom staten og Statoil. Tidligere Petoro-direktør Kjell Pedersen sier det er vanskelig å gi vurderinger av et komplekst prosjekt han ikke kjenner godt nok. Han henviser til Riksrevisjonen
Line Fransson
Nå er tidligere styreleder i Petoro AS, Bente Rathe, i høringsboksen.
Line Fransson
Høringen er nå i gang. Statoils Helge Lund skal i boksen rundt 13.30
Kirsten Karlsen
Nå er det pause til 12.25
Line Fransson
Holm i Zero vil berømme ideen bak Mongstad: - Den må ikke legges død. Å bringe teknologien fram er minst like viktig nå. Vi må ha et prosjekt der næringsliv og staten spiller på lag, med felles interesser og felles mål. Da kan også vi oppnå det Canada har oppnådd: Å bygge fullskalaverk til rundt 3,5 milliard. Staten må ta regningen.
Line Fransson
Hauge oppfordrer Kontroll- og konstitusjonskomiteen til å gå gjennom kulturen i Gassnova og se om lovbrudd kan ha blitt begått av Olje- og energidepartementet.
Kirsten Karlsen
Hauge er enige med Holm. Statsråden hadde selvsendig ansvar for å etterkontrollere tall fra Statoil. Det samme gjelder amin. Hauge mener olje-og energidepartementet har gitt Stortinget direkte feil informasjon.
Kirsten Karlsen
Er informasjonen til Stortinget for politisert, for dårlig faglig, og at Stortinget derfor ikke har fått den kunnskapsbasen man skulle hatt, spør Lundteigen, Sp. Holm mener informasjonen til Stortinget om kostnader, er den kunnskapen regjeringen endte med fordi man baserte seg på Statoil og Gassnova., Man burde hatt en motekspertise.
Kirsten Karlsen
Thorheim, Frp, ber Hauge presisere hva han mente med at Mongstad-anlegget vil være et spøkelsesanlegg om få år. Hauge sier han ikke tror det vil komme mange flere aktører som vil bruke testanlegget.
Kirsten Karlsen
Holm mener man i forhandlingene med Statoil ga fra seg viktige forhandlingskort, bl.a. en tydelig tidsfrist.
Line Fransson
Hauge om kostnadsspørsmål og organisering: - Det å skulle sitte i Gassnova og skulle orientere oljeindustrien er en stor og krevende oppgave. Åslaug Haga gjorde det på en god måte, men det burde vært et mer aktivt lederskap av de tre siste oljeministrene.
Kirsten Karlsen
Hva var den avgjørende grunnen til at Stoltenberg-regjeringen ikke fikk til fullskala anlegg, spør Raja. - Man hadde ekstremt dårlige kort i forhandlingene med Statoil. Det var politikerne dette prosjektet var viktig for, ikke for Statoil. Det handler også om risikovilje. Å bygge fullskala anlegg ville gitt mer teknologilæring, sier Holm,
Anne Marte Blindheim
- Det var politikerne dette prosjektet var viktig, ikke for Statoil. Man hadde dårlige kort, sier Marius Holm fra Bellona.
Kirsten Karlsen
Hauge mener Stortinget burde fått bedre informasjon om problemene i Gassnova. Holm mener problemet at et bredt flertall i Stortinget ikke har korrigert et prosjekt som var på feil kurs.
Anne Marte Blindheim
Frederic Hauge mener at Stortinget skulle ha vært bedre orientert om flere sider ved prosjektet.
- De stedene jeg mener kontrollkomiteen virkelig må undersøke om de har fått riktig informasjon om, er aminsaken og kostnadene på 20-25 milliarder kroner. Her har man ikke sørget for at Stortinget har den riktige informasjon, sier Hauge.
Kirsten Karlsen
Holm mener begrunnelsen for utsettelse og avvikling av Mongstad har vært misvisende. Han tror grunnen er at det ble for dyrt, ikke at det ble for krevende. Hauge sier igjen at det ikke var behov for testsentret, og mener Stortinget ikke har fått korrekt informasjon om den angivelige kreftfaren og om kostnadene ved prosjektet.
Anne Marte Blindheim
Rasmus Hansson fra MDG er kritisk også til om Stortinget har fulgt godt nok med. - Har Stortinget fått informasjon i denne saken som er relevant for gjennomføringen, som de ikke har reagert på? - Det som er kritikkverdig er begrunnelsene for utsettelsene og for å avvikle prosjektet, svarer Marius Holm fra miljøorganisasjonen Zero.
Kirsten Karlsen
Hauge sier han er svært overrasket over at myndighetene ettergikk påstandene om kreftfare ved bruk av amin. Holm vil ikke spekulere om årsakene til at amin ble brukt som begrunnelse for utsettelse, men sier det kan være at vil vinne tid. Da problemet var avkreftet, ble utsettelsen likevel opprettholdt.
Line Fransson
KNALLHARD KRITIKK: Aps Martin Kolberg stiller spørsmål og lytter til den nådeløse kritikken fra ellonas Frederic HaugeJens i dagens høring i Stortinget om Mongstad.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Line Fransson
Frederic Hauge er som alltid krass, og kommer i høringsboksen i Stortinget i dag med den ene tabloide uttalelsen etter den andre: - Denne historien er historien om gutten som skulle bygge et bord til jul til mamma, og som kom hjem med en brødfjøl,sier Bellona-Hauge.
Kirsten Karlsen
Marius Holm er enig med Frederiv Hauge om at det ikke var helsefare ved bruk av amin.- Kreftfare skal man ta alvorlig, særlig for et miljøprosjekt. Men fagetatene sa at det var håndterbart.
Kirsten Karlsen
Per Olaf Lundteigen spør om betydningen av testsentret. .Holm svarer at man har betalt en høy pris for det. Lundteigen spør om amin-begrunnelsen. Hauge sier at Gassnova allerede i 2009 sendte brev til Oed om amin. Han viser til at fagetater tidlig slo fast at det ikke var kreftfare forbundet med bruk av amin. - Jeg oppfatter dette som feilinformasjon, sier Hauge. Han gjetar at henvisning til kreftfare absolutt ikke kunne begrunne en utsettelse av Mongstad-prosjektet i fire år.
Kirsten Karlsen
Hauge sier teknologisentret vil være en død spøkelsesby om få år, og mener alle pengene til Mongstad burde vært satset på fullskala rensing fra dag én.
Line Fransson
MILJØETS MENN: Marius Holm i Zero og Frederic Hauge i Bellona er i Mongstad-høringa i dag. De er ikke imponert over Jens Stoltenbergs månelanding. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
På spørsmål fra Erik Skutle, Høyre, gjentar Hauge at det viktigste med Mongstad-prosjektet var fullskala renseanlegg. Han mener testsentret ikke har klart å få internasjonale aktører på plass. Marius Holm, Zero, er mer positiv til testsentret. Men når man omdefinerer Mongstad-ideen til å handle om et testsenter, reagerer jeg, sier Holm. Han gjentar at det var å gå fra småskala til storskala rensing som var poenget med Mongstad-prosjektet.
Kirsten Karlsen
Christensen spør om kreftfaren med bruk av amin. Hun sier Hauges påstand om at Stortinget ble feilinformert om dette, er svært alvorlig. Hauge viser til til at fagetater ikke har understøttet kreftfaren. Etter min mening var dette en fiktiv historie som ikke kunne begrunne utsettelse. Jeg er rystet over det spillet som har skjedd når det gjelder amin, sier Hauge
Kirsten Karlsen
Raja spør om hvilke rådgivere staten brukte da de inngikk avtalen med Statoil om Mongstad-prosjektet. Hauge sier Econ, Sintef var inne i bildet. Han mener det regjeringens underutvalg med hjelp av regjeringsadvokaten som forhandlet for staten. Marius Holm slår fast at avtalen er dårlig. Han mener den burde vært reforandlet.Man kunne laget en modell med gulrøtter til Statoil.
Kirsten Karlsen
Hauge mener man ikke hadde trengt å bygge testsentret, man kunne gått rett på bygging av et fullskala renseanlegg.
Martine Aurdal
- Det vi opplevde her er ikke en månereise, men jeg er veldig glad for at kontroll- og konstitusjonskomiteen kan bidra til å belyse the dark side of the moon, sa Hauge nettopp.
Kirsten Karlsen
Hauge mener Olje- og energidepartementet ikke har hatt kontroll med Gassnova. Han anklager OED for å villedet Stortinget da de utsatte Mongstad-prosjektet ved å vise til kreftfare.
Kirsten Karlsen
Nå har Frederic Hauge ordet. Bellona er glad for at Riksrevisjonen og Stortinget har tatt tak i saken. han mener Petoro burde vært valgt som statens redskap i Mongstad-prosjektet, ikke Gassnova. Han mener kontrollen med Gassnova har vært mangelfull. Han sier systet over å høre 20-25 miliarder-anslaget,og sier dette beløpet ikke er kontrollregnet på.
Martine Aurdal
Marius Holm er daglig leder i Zero og besvarer altså kontroll- og konstitusjonskomiteens spørsmål i samme bolk som Bellonas Frederic Hauge.
Kirsten Karlsen
Marius Holm kommenterer tallet 25 milliarder som er anslaget for fullskala rensealegg. Hvordan kom man fram til det tallet, spør Holm. Han mener norsk kostnadsnivå ikke kan forklare dette tallet. Han mener problemet ligger i avtalen mellom staten og Statoil.
Kirsten Karlsen
Marius Holm, Bellona, sier at man ikke har lyktes med hovedmålet, rensing av CO2 i stor skala. Han mener det er visjonært og bra å ha høye ambisjoner. Problemet er gjennomføringen, mener Holm. Han mener det var mulig og realistisk å nå fullskala rensing på Mongstad. Han viser til fullskala renseanlegg i Canada og USA. Han konkluderer med at Mongstad-prosjektet var realistisk.
Martine Aurdal
Etter pausen er det altså Bellonas Frederic Hauge som skal i ilden i høringen.
Martine Aurdal
Jens Stoltenberg stiller til intervjuer nå i pausen, og Dagbladet TV stiller selvsagt med eget intervju om en liten stund.
Kirsten Karlsen
Nå er det pause i høringen
Kirsten Karlsen
Stoltenberg oppsummerer: Det aller meste av pengene på Mongstad er brukt til utvikling av teknologi, og at Norge bidrar betydelig til å løse verdens klimaproblemer. CO2-fangst er den viktigste teknologien i den kampen.