Stoltenberg takker for utspørring, og sier at han er glad for at mange mål er nådd. - Det aller meste av pengene på Mongstad er brukt på utvikling, og det gjør at Norge gjennom Mongstad gir betydelig bidrag til å løse verdens klimaproblemer.
Kirsten Karlsen
Det er nå Kolbergs tur til å spørre Stoltenberg. Han viser til Riksrevisjonen som sier at Gassnova ikke ble satt i stand til å styre prosessen. Stoltenberg svarer at Gassnova ble opprettet av Bondevik II-regjeringen, som forvaltningsorgan. Det ble gjort til eget selskap. Han viser til at Gassnova hadde merknader til prosjektet, og at regjeringen fulgte opp.
Line Fransson
I FORSVAR: Til tross for stadig kritiske spørsmål fra de ulike partipolitiske utspørrerne, er Jens Stoltenberg fornøyd: - Vi har brukt penger på verdifull teknologiutvikling, og stoppet i tide.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Kirsten Karlsen
Burde staten tatt alle kostnadene, spør Helge Thorheim (Frp). Stolteberg mener beslutningene som ble tatt i 2006, var riktige gitt de forutsetningene som da var kjent. Han viser igjen til at Stortinget har sluttet seg til.
Kirsten Karlsen
Raja spør om prosjektet ikke burde vært stanset i 2011. Stoltenberg fastholder at det var riktig og bra at det ikke ble stanset da, siden teknologiutviklingen har fortsatt.
Line Fransson
GOD STEMNING: Saksordfører Abid Q. Raja (V) og tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på vei inn til høringen om Mongstad i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Martine Aurdal
Nina Hansen, Dagbladet
Kirsten Karlsen
Vi har ikke nådd alle mål, men mange mål vi satte oss ved Mongstad-prosjektet. sier Stoltenberg.
Kirsten Karlsen
Lundteigen spør om avtalen mellom staten og Statoil. Ble Stortinget godt nok orientert slik at de forsto risikoen i avtalen, spør han. Stoltenberg sier man må forutsette at Stortinget forstår de vedtak de fatter.
Kirsten Karlsen
Verden lar seg innsipere av teknologiprosjektet på Mongstad, og verden ser at det var klokt å stoppe ombygging av et raffineri som ble for dyrt, svarer Stoltenberg på spørsmål fra Abid Raja.
Kirsten Karlsen
Rasmus Hansson. Miljøparatiet de Grønne, har ordet. Hvorfor ble ikke Statens Forurensningstilsyns krav om fullskala rensing fra dag én fulgt opp, spør han. Stoltenberg svarer at Statoil ikke mente det var forsvarlig, og at det med et slikt krav ikke hadde blitt noe prosekt.
Kirsten Karlsen
Andersen spør om valget av Gassnova som statens redskap for CO2-håndtering. Stoltenberg svarer at Gassnova er et selskap som var opprettet av Bondevik-regjeringen med det som formål, og som Stortinget har sluttet seg til.
Kirsten Karlsen
Stoltenberg sier at staten måtte ta vesentlige del av risikoen og kostnadene, og at det er rimelig siden Statoil er et børsnotert selskap. Han forsvarer avtalen med Statoil og byrdefordelingen mellom staten og Statoil.
Kirsten Karlsen
Karin Andersen, SV, spør om hvordan regjeringen styrte og fulgte opp Mongstad-prosjektet. Stoltenberg sier prosjektet jevnlig ble drøftet i regjeringen, og at Stortinget ved hvert budsjett fikk orientering om det. Så viste det seg at problemer ved å bygge et renseanlegg på et raffineri i drift, og ingen avsetning for CO2, gjorde at prosjektet ble dyrere enn forutsatt. Det handler ikke om styring, men om at en del av forutsetningen ble mer negative, sier Stoltenberg.
Kirsten Karlsen
Det staten gjorde, var at vi kjøpte en stor tjeneste fra Statoil, ved at de bygde et teknologianlegg, sier Stoltenberg. Lundteigen får fram at kjernen i månelandingen var utvikling av bedre og billigere teknologi.
Kirsten Karlsen
Nå er det Sp's Per Olaf Lundteigens tur. Han viser til at det er vitenskapelig utvilsomt at klimaendringene er menneskeskapte. Han spør om hva månelandingen består i. Stoltenberg sier at visjonen i nyttårstalen var utvikling av ny og billigere teknologi, og få opp prisen på CO2.
Kirsten Karlsen
De store gevinstene ved teknologisentret på Mongstad er at teknologien kan brukes andre steder i verden hvor det er store volum å rense. Stoltenberg forsvarer igjen avtalen med Statoil. Han sier prosjektet er miljømessig begrunnet, ikke kommersielt.
Kirsten Karlsen
Stoltenberg sier det fortsatt er mye å gjøre for å forbedre teknologien slik at den kan brukes mange steder. Det har også Stortinget støttet. Han gjentar at utslippene er halvert, og at kostnadene ved renseanlegget ble høyere enn forventet. Derfor ble det besluttet å legge ned renseanlegget.
Helge Thorheim fra Frp spør om Stoltenberg kjente til at CO2-fangst er en teknologi som allerede finnes andre steder, og hvorfor man har satset mest på teknologisentret ved Mongstad. Det er først ved deponering man når målene med reduserte utslipp, påpeker han.
Kirsten Karlsen
Tetzschneer borer nå i avtalen mellom staten og Statoil, og statsens kontrollmuligheter med framdriften og kostnadsstyringen, som er et hovedpunkt i Riksrevisjonens kritikk.
Kirsten Karlsen
Stoltenberg sier at Statoil gjorde det klart at Statoil krevde at staten måtte ta det meste av kostnadene, siden Statoil er et børsnotert og kommersielt selskap. Det var ikke mulig å få til en annerledes avtale med Statoil, som måtte legge vekt på forretningsmessige hensyn.
Martine Aurdal
Høyres Michael Tetzschner er kjent som en skarp debattant, og bruker Riksrevisjonens konklusjoner i sin utspørring av Stoltenberg.
Kirsten Karlsen
Da er det Høyre-representant Michael Tetzschners tur. Han spør om Jens Stoltenberg har lest Riksvevisjonens rapport. Stoltenberg svarer at han har lest deler av den og konklusjonen. Han spør om avtalen mellom staten og Statoil.
Kirsten Karlsen
Det har vist seg vanskelig CO2-.fangst på et eksisterende anlegg. Vi var klar over risikoen, men vi ønsket likevel å satse. Det viktigste med Mongstad er å utvikle teknologien. Og det er bra vi stanset renseprosjektet før det ble for kostbart.
Martine Aurdal
- Alt gikk jo ikke helt etter drømmen. Kunne du på noe tidspunkt gjort noe annerledes? Aps representant Jette F. Christensen følger opp Rajas spørsmål.
Kirsten Karlsen
Alt gikk ikke helt etter drømmen, kunne du på noe tidspunkt gjort noe annerledes, spør Christensen.
Kirsten Karlsen
Rajas tid er ute, nå er det Ap-representant Jette Christensen som stiller spørsmål til Stoltenberg. Hun spør hvorfor den rødgrønne regjeringen i sin tid satset på Mongstad-prosjektet. Stoltenberg svarer at klimaproblemene er alvorlige, og at CO2-fangst er en teknolgi verden trenger.
Martine Aurdal
- Er du ikke litt skuffet, Stoltenberg, tar du ikke noe selvkritikk? Abid Raja mener åpenbart at den tidligere statsministeren burde være litt mindre fornøyd.
Kirsten Karlsen
Stoltenberg fastholder at noen av målene er nådd.
Kirsten Karlsen
- Det store månelandingsprosjekter, er fryktelig mye penger, er du ikke skuffet over at du ikke har fått til et fullskala renseanlegg, som man har fått mye billigere i Canada, spør Raja.
Kirsten Karlsen
I 2011 visste man at Mongstad- prosjektet ville koste 25 milliarder, spør Raja.
Kirsten Karlsen
Jeg tror aldri en regjering noen gang har opplyst om hvilke statsråder som mener hva i en regjering, sier Stoltenberg. Det var enighet om håndteringen i forbindelse med revidert, og statsbudsjettet legges fram etter valget, sier han. Han sier det er først i 2014 det blir store penger knyttet til kraftvarmeverket på Mongstad.
Kirsten Karlsen
Hva skjer i perioden mai 2013 til september 2013 som gjør at man valgte å stoppe prosjektet i september, spør Raja. Stoltenberg svarer at det henger sammen med statsbudsjettbehandlingen.
Martine Aurdal
Verken ulike statsråder eller statsministeren er privatpraktiserende, alle statsråder stiller seg bak regjeringens beslutning, sier Stoltenberg.
Kirsten Karlsen
Abid Raja fra Venstre spør om det var riktig at Solhjell og Borten Moe mente at hele prosjektet burde stanses lenge før revidert statsbudsjett i 2013. Stoltenberg avviser å svare på hvilke avveininger som ble gjort internt.
Martine Aurdal
Stoltenberg blir spurt om Ola Borten Moe og Bård Vegar Solhjell ville stanse prosjektet, men nekter å svare på spørsmål om hva ulike statsråder og statsministeren har ment i i interne diskusjoner i regjeringen.
Line Fransson
Nå skal Abid Raja (V) stille spørsmål. Han har ti minutter på seg.
Kirsten Karlsen
Norge er en ledende nasjon i å gi et redskap mot de globale klimaendringene, CO2. fangst. Stoltenberg mener denne satsingen fortsatt fortjener betegnelsen månelanding.
Kirsten Karlsen
Stoltenberg sier at Stortinget har vært fullt ut orientert om risiko og kostnader ved Mongstad-prosjektet gjennom budsjetter og stortingsproposisjoner. Han sier det har vært bred enighet om de viktigste beslutningene.
Line Fransson
Stoltenberg: Stortinget har tatt aktivt stilling til Mongstad, og det har vært bred enighet om de viktigste veivalgene.
Kirsten Karlsen
Det er i perioden 2007 til 2012 er det saml brukt 7,4 milliarder kroner på teknologiutvikling av CO2-fangst og lagring. Av den summen er 1, 2 milliarder brukt på fullskapa rensing på Montstad.
Kirsten Karlsen
Store prosjekter med fangst av CO2 er forbundet med stor risiko, sier Stoltenberg. Han forklarer hvorfor renseprosjektet på kraftvarmeverket ble stoppet høsten 2013. Han sier kostnadene ble anslått til 25 milliarder kroner. Samtidig har utslippene gått ned. Mens kostnadene er femdoblet, er utslippene halvert. Derfor er miljøgevinsten kraftig redusert.
Kirsten Karlsen
Teknologi for fangst og lagring fortsatt umoden, og kostnadene for høy. Derfor så viktig å teste og utprøve ny teknologi. Dette er bakgrunnen for satsingen på Mongstad, sier Stoltenberg. Han sier teknologisentret er verdensledende. Han viser til Riksrevisjonens rapport som sier teknologisentret har stort potensiale.
Line Fransson
Stoltenberg: Teknologisenteret på Mongstad er verdens største, hvor teknologier kan testes. Tusenvis av fagfolk oppsøker senteret for å se på forskning og resultater.
Line Fransson
Jens Stoltenberg: Teknologi for både fangst og lagring av Co2 finnes i dag. Men teknologien er ikke god nok. Det var bakgrunnen for satsingen på Mongstad.
Kirsten Karlsen
Fortsetter dagens utslippsvekst, går vi mot en oppvarming på fire grader. Vi må være forberedt på store utslipp fra kraftverk og industrianlegg i mange år framover. Karobnfangst er avgjørende i klimaarbeidet. Uten dette lykkes vi ikke i nå togradersmålet, sier Stoltenberg.
Kirsten Karlsen
Jens Stoltenberg sier Norge har satset betydelig på CO2-fangst og lagring. VI har opplevd skuffelser, men også oppnådd betydelige resultater. Norge er ledende på framtidsteknologi
Kirsten Karlsen
Kolberg presiserer at de som deltar i høringen, ikke skal komme med taushetsbelagte opplysninger.
Kirsten Karlsen
Leder av kontrollkomiteen Martin Kolberg innleder om temaet for høringen som er statens arbeid med CO2-håndtering. Hanforteller også om hvem som skal delta i høringen. Han opplyser at Liv Monica Stubholt i Aker Clean Carbon og Øyvind Erikisen i AKersSolutions har takket nei til å delta i høringen