Helsedirektoratet ber landets sykehus og kommunehelsetjenesten om å gjennomgå beredskapsplaner i forbindelse med den mulige terrortrusselen mot Norge.
Direktoratet forsikrer seg nå om at landets sykehus og kommunehelsetjenesten er godt orientert om situasjonen og forberedt på å håndtere mulige hendelser, melder Helse- og omsorgsdepartementet.
Departementet har gitt Helsedirektoratet i oppgave å koordinere helsetjenestens håndtering av den mulige terrortrusselen.
- Vi har etablert krisestab i Helsedirektoratet og følger situasjonen veldig tett. Fra vår side betyr det for eksempel muligheten til rask oppbemanning, sier assisterende helsedirektør Cecilie Daae til TV 2.
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier helsetjenesten generelt er godt forberedt på å håndtere ulike hendelser og samarbeider nært med politimyndighetene i situasjonen som foreligger.
(NTB)
Trym Mogen
Trym Mogen
Dagbladets reporter på Svinesund, har nettopp snakket med innsatsleder Arne Knoff Næss.
- Vi står og observerer og ser etter mistenkelige folk. Det har også en forebyggende hensikt at vi står her. Dette gjør vi på grunn av trusselvurderingen fra PST. Beredskapen er økt noe i politidistriktet, men vi ivaretar også vanlige funksjoner. Svinesund er hovedinnfartsåren til Norge med bil, sier Knoff Næss, som ikke ønsker å kommentere spesifikt hva de ser etter eller hvor lenge de vil bemanne tollstasjonen.
Trym Mogen
Dette sa generalsekretær i Norway Cup, Frode Kyvåg, til Dagbladets reporter på Ekebergsletta for en knapp halvtime siden:
- Det er ikke så overraskende at det kommer en slik trussel, hvis man har fulgt med i det internasjonale nyhetsbildet
- Vi har og har hatt en beredskapsplan hele tida. Vi kan oppleve økt tilstedeværelse, og det blir fra politiet aktivitet som er mer enn vanlig hos oss.
- Jeg opplever overhodet ikke at vi kan være mål. Men mediene og alle andre har et ansvar for å ikke skape frykt. Det finnes ikke en plas si Norge og verden som er like trygg som Norway Cup.
-Vi har aldri hatt slike situasjoner før, men vi har vurdert tidligere om vi skal arrangere eller ikke. Jeg føler meg veldig komfortabel på at det skal bli trygt i år også, sier Kyvåg og sikter til 22. juli 2011, da Norway Cup ble arrangert en uke etter terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya.
Trym Mogen
Trym Mogen
Generalsekretær i Norway Cup, Frode Kyvåg, opplyser til Dagbladet at de oppjusterer beredskapen under fotballturneringen.
Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdagen ned 0,1 prosent til 626,26 poeng. Det ser ikke ut til at PSTs varsel om en mulig terrortrussel mot Norge har påvirket markedet.
Cruiserederiet Roya Caribbean var den soleklare vinneren blant de mest omsatte aksjene torsdag, med en oppgang på 7,2 prosent etter å ha levert gode kvartalstall.
Like tydelig taper var seismikkselskapet PGS, som falt 7,6 prosent. Statoil utviklet seg omtrent som markedet for øvrig, mens Hydro hevet seg 1,3 prosent.
Oljeprisen falt noe gjennom dagen, og et fat nordsjøolje kostet 107,32 dollar da Oslo Børs stengte. Prisen på amerikansk lettolje lå da på 102,61 dollar fatet.
I Europa steg både Londons FTSE 100 og Frankfurts DAX-indeks 0,2 prosent, mens CAC 40 i Paris gikk opp 0,6 prosent.
På grunn av terrortrusselen mot Norge er det innført maritim sikringsnivå 2 på havnene i Norge, opplyser Kystverket i en pressemelding. Det betyr også at skip ved kai må forholde seg til det forhøyde sikringsnivået.
Dette betyr blant annet at adgangskontroll til havneanlegget er stengt, det vil si strengere kontroll av både last og personer som skal inn i anlegget.
Trym Mogen
Det er beredskapsoppheving ved ferjekaia i Geiranger. Ifølge en rekke tips tømmes ferjekaia nå for folk
- Det er beredskapsoppheving. Det er en rekke regler når de hever beredskapen et nivå. Vi kommer tilbake med mer seinere, sier operasjonsleder Ole Bjørn Harang i Sunnmøre politidistrikt, som ikke har flere detaljer.
Jonas Sverrisson Rasch
Fungerende havnedirektør i Oslo Havn, Dag Sem, vil ikke kommentere beredskapen deres.
- Vi gjør det vi får beskjed om fra Kystverket. Vi følger deres anbefalinger og beskjeder. Jeg vil ikke uttale meg om beredskapen vår, sier han til Dagbladet.
Trym Mogen
- Jeg er enig med Stormark i at dette er en annerledes tid for Norge. Vi har vært forskåna for et slikt trusselnivå, selv om mange andre land har levd med det. Nå er det slik, og nå håndterer politiet og PST den situasjonen.
Trym Mogen
- Som samfunn er vi i Norge ikke vant med å ha et slikt trusselnivå, eller se politifolk synlig bevæpnet i gatene eller på flyplassene. Det kan bidra til uro mot enkelte, og det har jeg forståelse for. Samtidig er politiet klare på at det ikke er noe grunnlag for å gjøre noe annet enn vanlig.
Trym Mogen
- Det er viktige skritt som har blitt tatt siden 22. juli, men den er vi ikke ferdig med, sier hun.
Trym Mogen
- Arbeiderpartiet har ikke tatt stilling til om man bør nekte folk å reise til land eller situasjoner der det er krig eller konfliktet. Det er gode argumenter for det forbudet. Det kan forhindre at man får våpen- eller terroropplæring, sier Tajik i Dagbladets livestudio.
Jonas Sverrisson Rasch
USAs ambassade i Oslo ber amerikanere i Norge være på vakt etter norske myndigheters varsel om en mulig terrortrussel, melder NTB. Ambassaden anbefaler sterkt at amerikanske statsborgere som reiser til eller oppholder seg i Norge, registrerer sitt opphold ved nærmeste ambassade eller konsulat.
Trym Mogen
- Veldig mange har ikke fulgt godt nok med på de som har reist. Når det havner på PST og politiets bord, er det personer som kanskje burde vært plukket opp før. Det er en rekke tiltak som må til for å forebygge og motvirke.
Trym Mogen
- Vi har ikke vært oppmerksomme nok på de som har reist til Syria. Det er en fallitterklæring for norsk politikk. Vi har ikke lykkes med i stor nok grad å forebygge når så mange har reist.
Trym Mogen
- Jeg er veldig bekymret for de som reiser til Syria. Noen av de tror kanskje det å reise til Syria og ty til våpen, fører til mer rettferdighet. Da kan de komme igjen, kanskje ikke med terrorplaner, men med traumer av en sånn art at de kan utgjøre en trussel, sier Tajik.
Trym Mogen
- En del av de som har reist til Syria, kan komme tilbake til Norge og utgjøre en potensiell fare for landet.
Trym Mogen
- Det som er spesielt med Norge, er at det er mange som har reist til Syria i forhold til folketallet. Norge og Danmark skiller seg ut her, og kanskje er det derfor vi står der vi står nå.
Trym Mogen
- For min egen del har jeg tenkt å gjøre de tingene jeg allerede har planlagt, sier hun.
Trym Mogen
- Det er sterkt for mange å oppleve at Norge har et økende trusselnivå. Tidsaspektet er signalisert å være forholdsvis kort, mens man i andre land er vant til dette over lengre tid. Det spesielle i Norge er at dette er første gang vi opplever noe lignende siden 22. juli.
Trym Mogen
- Det er stor oppmerksomhet rundt terrorberedskap. Politiet og justisminsteren har tilgang til militære ressurser ved behov, sier Tajik.
Trym Mogen
- Justisministeren ringte til en rekke personer på Stortinget, og han snakket med meg. Det er en naturlig framgangsmåte i en unaturlig situasjon. Vi ble informert noe i forveien av pressekonferansen.
Trym Mogen
Nå skal leder av Stortingets justiskomiteen, Hadia Tajik, inn i studio.
Trym Mogen
- ISIL har brukt alle slags militærtaktiske metoder med bilbomer og terror, men hovedbildet er at de ikke er en gruppe som slår til og deretter stikker. De mangler politisk logikk i at de skal angripe Norge, sier Hagvaag.
Jonas Sverrisson Rasch
Dagbladets mangeårige utenriksreporter Einar Hagvaag forteller nå om ISIL i Dagbladets studiosending. Mye tyder på at det er denne grupperingen, som opererer i Syria og Irak, som står bak terrortrusselen mot Norge.
Jonas Sverrisson Rasch
Stormark tar til orde for å bygge ned skottene mellom politi og Forsvaret, og mener den varierende våpenopplæringen er et godt argument for dette.
Jonas Sverrisson Rasch
Kjetil Stormark forteller at det er varierende opplæring på politifolkene som står bevæpnet rundt om i Norge, men at det er mange som har manglende erfaring.
Jonas Sverrisson Rasch
Politiet ringes ned av bekymrede folk etter at justisminister Anders Anundsen varslet befolkningen om terrortrusselen.
- Mange ringer oss nå, spesielt engstelige foreldre. Det er et dilemma for oss. Vi vil ikke skremme folk, men samtidig må vi be folk være forsiktige, sier fungerende politimester i Søndre Buskerud, Jan Erik Strøm, til NRK.
Trym Mogen
- Anslagene på at 50 nordmenn har reist til Syria fra E-tjenesten og PST, kan muligens dobles, og det er kritikk mot at det er alt for lavt. Nærmere hundre er nok et bedre anslag, sier Stormark.
Oslo kommune har forsterket vår linjeberedskap, satt en sentral stab og stengt Rådhuset. Utvis aktsomhet, følg politiets råd og bruk byen.
Jonas Sverrisson Rasch
Stormark kritiserer forsvarsministeren for at hun ikke har gått ut og vært tydelig på at det må mobiliseres.
Trym Mogen
- Heimvernets distrikt to i Oslo og Akershus har foreløpig ikke blitt bedt om å mobilisere. Her er det et poeng at flest mulig er i beredskap. Vi vil ha lite tid om det først skjer noe, sier han.
Jonas Sverrisson Rasch
Terrorforsker og forfatter Kjetil Stormark sier det er oppsiktsvekkende at politiet har gitt generell bevæpning til politifolk, og mener vi står ved et veiskille.
Jonas Sverrisson Rasch
Fredriksen advarer mot stigmatisering, og mener befolkningen ikke bør skape problemer for andre med en helt annen og ekstrem tenkemåte.
Jonas Sverrisson Rasch
Stabssjefen understreker at oslopolitiet har ressursene de har behov for.
Jonas Sverrisson Rasch
- Politiet kan ikke garantere for sikkerheten, det har vi smertelig fått erfare. Vi må likevel iverksette trygghetstiltak, og byen kan fungere mest mulig normalt. Får vi mer spesifikk informasjon, deler vi den med alle, sier Fredriksen.
Jonas Sverrisson Rasch
Fredriksen gjentar at hovedstaden er sårbar på grunn av befolkningstettheten.
Jonas Sverrisson Rasch
Oslopolitiets stabssjef Johan Fredriksen sier at trusselen ikke er hverdags.
- Politiet må gjøre det de skal gjøre, nemlig å iverksette trygghetstitlak, sier Fredriksen.