I dag skal vi savne og minnes. I morgen starter en ny dag. Ikke uten sorg. Ikke uten smerte. Men vi skal klare det sammen, sier Eskil Pedersen.
Sofie Prestegård
- I dag er også en dag for takke. Takk statsministeren og det politiske Norge for at dere samlet oss, deres majesteter, takk til kirken og andre trossamfunn der mange har funnet nød og trøst. Til båtfolket som ble alt for oss, sier Pedersen.
Sofie Prestegård
AUF-leder Eskil Pedersen taler.
Han minnes de som døde i regjeringskvartalet.
Sofie Prestegård
Vi trenger fortsatt å stå sammen. Takk, avslutter stortingspresidenten.
Sofie Prestegård
Når vi nå markerer ettårsdagen for 22. juli, er det mange som fortjener takk. De etterlatte for å opptre verdig selv når sorgen tynger aller mest. De overlevende for å være gode forbilder for oss alle. Og det norske folk for å ha slått ring om vårt demokrati.
Sofie Prestegård
Vi har sett hundretusener strømme ut på gater og torg for å slutte opp om de felles verdiene vi tror på. Det var unisont, det var ekte og det var ikke bare knyttet til de første dagenes sjokk og sorg. Derfor ga det håp. Med kronprins Haakons ord fra 25. juli 2011 kan vi trygt slå fast at også denne kvelden - 22. juli 2012 - vil gatene bli fylt med kjærlighet.
Sofie Prestegård
Vi har sett bilder fra sal 250 i Oslo Tinghus. Vi har latt oss berøre av sterke historier om de som ble drept, av rystende vitnesbyrd fra de som overlevde, og av en ryddighet fra rettens parter som har skapt forundring og anerkjennelse langt utover landets grenser.
Sofie Prestegård
Vi har sett hjelpearbeidere og frivillige som ga alt de hadde med fare for eget liv. Vi har sett ungdommer som har imponert oss. De har møtt hverandre med medmenneskelighet og varme og samfunnet med prinsippfasthet og mot. Slik er de blitt forbilder for oss voksne.
Sofie Prestegård
Mange har gjort forsøk på å forklare og forstå. Men ingen kan i dag med sikkerhet si hva terrorhandlingen har gjort med oss. Det eneste vi vet, er hvilke bilder som har festet seg.
Sofie Prestegård
Deres majesteter, kjære etterlatte, pårørende, overlevende, og alle berørte av terroren 22. juli i fjor. Ett år har gått siden vi mistet 77 dyrebare menneskeliv i en tragedie som var like utenkelig som den var brutal og forferdelig. Noen var i arbeid for samfunnet i regjeringsbygget da de ble drept. Noen var tilfeldigvis på feil sted til feil tid. Og mange var på sommerleir for å utvikle samfunnsengasjement og samhold. Alle var de bidragsytere til det norske samfunnet slik vi ønsker å ha det. Et tungt år har gått. Dere som er etterlatte, savner kjære som skulle vært hos dere i mange år fremover. Dere som er skadde, vet at kampen for å komme tilbake til hverdagen er hard. Dere som overlevde, bærer på minner ingen skulle måtte tåle. Mange strir fremdeles.
Jan Thomas Holmlund
Sofie Prestegård
Dag Terje Andersens holder minnetale i Oslo domkirke 22. juli
Sofie Prestegård
- Vi lyser guds fred over deres gode minne, sier biskopen.
Sofie Prestegård
Et minutts stillhet
Jan Thomas Holmlund
Sofie Prestegård
Domkoret synger fra Matteusevangeliet
Sofie Prestegård
- Korset er et tegn på håp og på seier. Livets seier over døden. Kristus er et lys om skinner i mørket og aldri vil slukke. Mitt i sorgen lever vi med en lengsel om at fremtiden skal åpne seg med lys og glede, sier hun. Biskopen leser et dikt av Olav H. Hauge.
- Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvunnet det, avslutter hun.
Sofie Prestegård
- Sammen må vi kjempe for at mørkets krefter ikke skal få plass mellom oss, sier hun.
Sofie Prestegård
- Det er gått et år. det har vært et langt år. men vandring inn i sorgen er det et år veldig kort. Sinne og smertelig savn er fortsatt der. Det er en påminnelse for oss alle til å vise medmenneskelighet, sier biskopen.
Sofie Prestegård
- De var barn, unge og voksne, som dere nærmeste elsket. Som gjorde dere stolte. Som vi andre har lært å beundre. Mennesker som lyste. Sorgens mørke har mange fasetter og kommer på ny og på ny. mange føler at de ikke har fått svar på spørsmål. Det er mange historier som er smertefulle, men sanne samtidig. Alt disse menneskene gav i sitt liv vil være lys som varmer, og minnet deres skinner allerede i mørket, sier hun.
Sofie Prestegård
- Det er krevende når den dype personlige sorgen blir en del av offentligheten. Vi vet at lenger enn inne en våre idealer, ligger sorgen, sier biskopen.
Sofie Prestegård
Biskop Helga Haugland Byfuglien preker.
Sofie Prestegård
Det leses fra Johannes evangeliet, fulgt av Oslo Domkor med dirigent Terje Kvam.
Sofie Prestegård
En ung jente leser fra Romerne 8, 38-19
Sofie Prestegård
Koret i domkirken fyller kirkerommet med nydelig sang.
Sofie Prestegård
Det leses fra biblene. Jermia. 29 11. 14 a
Sofie Prestegård
- Hjelp oss å velge kjærlighet foran hat. Barmhjertighet foran hevn, sier Kvarme.
Sofie Prestegård
Kvarme leder kirkelyden i bønn.
Jan Thomas Holmlund
Sofie Prestegård
"Herre Jesus, du er vår fred" synges i Oslo domkirke.
Sofie Prestegård
- I dag møter han oss på nytt, med sin velsignelse og viser vei, sier Kvarme.
Sofie Prestegård
- I guds hjertet ligger et løftet. jeg vil gi dere fremtid og håp. Etter 22. juli ble håp også tent i våre hjerter. Ungdommen satte ord på det, sier Kvarme
Sofie Prestegård
- På nytt slår vi ring rundt alle de ofre for ugjerningen som skjedde i Utøya og regjeringskvartalet, sier Kvarme.
Jan Thomas Holmlund
- Ett år er gått. Ikke en dag uten et hjerte i sorg, sier biskop Ole Christian Kvarme.
Jan Thomas Holmlund
Ifølge NRK var bare 100 plasser forhåndsreservert i Oslo domkirke. Resten er folk som er møtt fram og støtt i kø for å komme inn.
Jan Thomas Holmlund
Preludium 22. juli - Til ungdommen er det første som framføres i Oslo domkirke. Samtidig kommer kirkekoret gående inn i røde klær med hvite kjortler over.
Jørgen Gilbrant
Du kan nå følge gudstjenesten i Oslo domkirke. Det er NRK som produserer sendingen i en poolordning.
Jan Thomas Holmlund
Dere kan følge hele minnegudstjenesten i videoen til venstre.
Jan Thomas Holmlund
Kongefamilien går nå inn i kirken, og setter seg på første rad.
Jan Thomas Holmlund
Kirkeklokkene har nå begynt å ringe inn til gudstjeneste. Utenfor står biskop og preses i Oslo bispedømme. Flere publikummere har tatt plass rett utenfor kirken for å se. Vi venter nå bare på kongeparet og prinsesesse Märtha Louise og Ari Behn, som også skal overvære seremonien.
Jan Thomas Holmlund
Jan Thomas Holmlund
Statsminister Stoltenberg tar hvert øyeblikk imot kongeparet, som skal ovevære gudstjenesten i Oslo domkirke sammen med ham.
Jan Thomas Holmlund
Jan Thomas Holmlund
Støre skal være til stede ved Utvika i hele dag.
- I løpet av det siste året har vi sett mange små og store håndsrekninger. Dette er ikke de store tingene, men trolig de viktigste. Dette må vi også fortsette med, sier han til Dagbladet.
Jan Thomas Holmlund
Utenriksminister Jonas Gahr Støre skal altså være tilstede under minnegudstjenesten i Hole kirke, hvor også kronprinsparet deltar.
- Det er ikke riktig at tiden leger alle sår. Men tiden gjør noe med deg. Sorg går imidlertid ikke ut på dato, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.
- Jeg var her den 21. juli i fjor. Hele dagen. Da var det også slikt vakkert vær. Jeg var også tilbake natt til 23/24. juli. I dag er jeg fylt av følelser, sier han.