Det at computeren angir fordel til svart, skyldes trolig at den teller hvor langt fram de respektive bøndene har kommet. a4 og b5 kansellerer hverandre, og dermed blir den svart bonden på e5 det som får den til å foretrekke svarts stilling.
Einar Gausel
Hvit kan også prøve å spille i den halvåpne c-linja med Tc1, Se4 og Sc5 (trykk mot b7). Om svart da må spille Lxc5, altså bytte løper mot springer, kan han fort bli løs i fisken. Både c7 og e5 vil ha behov for tilsyn.
Einar Gausel
Jeg vil tippe at Magnus er fornøyd med åpningsfasen. Han har en fleksibel stilling der motstanderen ikke har så altfor mange muligheter til å spille aktivt. Mulig at Le6 og Lb3 fra svart vil bremse opp hvits forsøk på å gripe initiativet i sentrum.
Einar Gausel
Hvits langsiktige plan er et brudd i sentrum med d3-d4, for eksempel etter Tac1 og Tfd1. Dersom sentrum åpnes og det blir kamphandlinger i midten, kan tårnet på a7 fort bli stående offside.
Einar Gausel
Ta7 frigjør Lc8, som nå kan fyke ut i midten. a7 er imidlertid ikke noe ideelt felt for et tårn, som jobber best som angrepsbrikke i åpne linjer.
Einar Gausel
De2 gir plass til et tårn på d1 (for å dekke d3), men det er ikke klart hva dronningen utretter på dette feltet.
Einar Gausel
En mulig plan for svart er Ta7, Lf5 og Dd7 (trykk mot d3). Hvit kan prøve Lb2, Dc2, Tfd1 og Tc1 (trykk mot c7).
Einar Gausel
Spørsmålet her er om hvit kan utnytte det faktum at han har en ekstra bonde i sentrum. Bruddet d3-d4 ligger i lufta. Og det er ikke helt klart hvordan svart skal få ut Ta8 (som dekker a4) og Lc8 (som dekker b7).
Einar Gausel
a5-a4 isolerer bonden på b5 og fastlegger a3 som et mulig angrepsmål. Haken er at bonden på a4 kan bli svak på sikt.
Jørgen Gilbrant
Einar Gausel
13.e3 er lite prøvd i turneringsspill. Magnus er åpenbart ikke interessert i å kopiere andres trekk i det uendelige :)
Einar Gausel
Magnus kjenner selvfølgelig standardtrekkene og standardideene i denne åpningen. Grunnen til at han likevel bruker litt tid her, er at man av og til får nye og gode ideer ved brettet. Altså ideer man ikke kommer på når man analyserer stillingen hjemme. Dette kommer av at hjernen er mer i riktig "gir" under selve partiet. Sansene er vesentlig mer skjerpet, for å si det på den måten.
Einar Gausel
Hvit vil helst unngå forenklinger så tidlig partiet, og det mest vanlige her er å trekke springeren til d2. Det er verdt å merke seg at computerens forslag, Se1, aldri har vært testet i praktisk spill.
Jørgen Gilbrant
Einar Gausel
Det at computeren angir fordel til svart, skal vi ikke ta så tungt. Denne stillingen har vært testet en rekke ganger på høyt nivå, og hvits score har vært upåklagelig.
Einar Gausel
Men rent strukturelt er hvits stilling å foretrekke da han har nominell overvekt i sentrum.
Einar Gausel
Etter 12.b5 Sd4 13.Sd2 a4 14.Lb2 Ta5 blir bonden på b5 et naturlig angrepsmål.
Einar Gausel
Deretter hopper den svarte springeren inn på d4 - fortsatt nokså kjente saker for begge spillerne.
Einar Gausel
a5 tar sikte på å forstyrre hvit på dronningfløyen. b4-b5 kommer til å skje
Einar Gausel
Le6 i denne stillingen er ikke helt optimalt på grunn av Sg5, som truer både Lxb7 og Sxe6.
Einar Gausel
Det er ikke helt klart hvor henholdsvis Lc1 og Lc8 skal hen, men henholdsvis e3 og e6 er de mest vanlige feltene.
Einar Gausel
Svart pleier nå å velge mellom bruddet a7-a5 og standardideen nevnt nedenfor, altså å "tette igjen" i midten med Sd4.
Einar Gausel
Litt info om notasjonen: Q=dronning, K=konge, B=løper, N=springer. Bondetrekk angis kunne med navnet på feltet bonden går til. Unntaket er når en bonde slår en annen brikke - for eksempel 5.cxd5 Nxd5 i partiet vi når følger. Kort og lang rokade angis med henholdsvis "0-0" og "0-0-0".
Einar Gausel
En god del partier har her fortsatt 11.Lb2 a5 12.b5 Sd4
Einar Gausel
Svart satser ofte på å "plugge" på d4 i denne varianten ved å hoppe inn på dette feltet med springeren. En litt defensiv ide, men Aronian er sjelden ute etter mer enn remis med svart når han møter folk i verdenseliten.
Einar Gausel
Te8 er langt mindre vanlig enn utviklingstrekk Le6. Her er det altså Aronian som avviker fra hovedvarianten først.
Einar Gausel
Denne varianten omtales ofte som Sicliansk Drage med omvendte farger. Hvit får en nokså kjent variant av Siciliansk med et ekstra tempo. Svarts oppstilling regnes dog som robust.
Einar Gausel
Magnus ønsker altså å tvinge motstanderen til å tenke selv så tidlig som mulig.
Einar Gausel
Det er sjelden Magnus går etter strupen i åpningen. Han er som oftest mest opptatt av å få en spillbar stilling og samtidig får motstanderen ut av teoriboka.
Einar Gausel
Magnus starter igjen med Engelsk.
Einar Gausel
Aronian vant et langt sluttspill mot Anand i går, så det er ingen tvil om at armeneren er i form. Oppgjøret mellom Nakamura og Caruana endte med remis.
Einar Gausel
Kampstart om 3 minutter.
Einar Gausel
Dette kan være et av deres siste møter før en eventuell VM-match senere i år - dersom Aronian vinner kandidatturneringen i mars.
Einar Gausel
Partiet vi følger i dag er altså mellom nummer 1 og 2 på verdensrankingen.
Einar Gausel
Magnus har for øvrig godt tak på Aronian. Armeneren har ikke slått nordmannen i et parti med full betenkningstid siden 2009.
Einar Gausel
Sist gang Magnus og Aronian spilte mot hverandre med full betenkningstid, var i siste runde av Singuefield Cup i Saint Louis i september i fjor. Nordmannen trengte bare et halvpoeng (remis) for å ta udelt førsteplass (og kr. 400.000 i premie), men han avslo Aronians remistilbud i en nokså jevn stilling. Magnus malte armeneren i senk og vant partiet. Beskjeden til konkurrentene var krystallklar: Magnus kommer til å spille alle stillinger helt ut – selv når han tilsynelatende kun har et par ratingpoeng å vinne på det!
Einar Gausel
Magnus har et godt tak på Aronian og har fordelen av å spille hvit. Seier til Magnus er mer sannsynlig enn remis. Det bør dog nevnes at Aronian spilte fantastisk i den nylig avviklede superturneringen i Wijk aan Zee. Armeneren er i form.
Eivind Skjervum
Hvordan vil du vurdere oddsen mellom Carlsen og Aronian i morgen, Gausel?
Einar Gausel
En perfekt start for Magnus, som ikke bare sikter mot turneringsseier, men også sin egen ratingrekord. I morgen spiller han hvit mot sin antatt tøffeste konkurrent, den armenske verdenstoeren Levon Aronian, som etter alt å dømme vinner mot Anand i dag. Kampstart 15:00.
Einar Gausel
Dagens parti var en regelrett maktdemonstrasjon fra Magnus sin side. Etter en tilsynelatende sedat åpningsfase, tok han initiativet (med g4) og så seg aldri tilbake. For en spiller!
Einar Gausel
g4 var starten, men den taktiske oppfinnsomheten han viste etterpå, var helt vannvittig. Nesten som å se Kasparov på sitt beste. Magnus pleier jo ikke å slå motstanderne ved å sløye dem taktisk, men i dag haglet de taktiske slagene mot Gelfand.
Eivind Skjervum
Godt å se at Magnus kommer så godt i gang i denne turneringen! Dette er en advarsel til resten av feltet om at han er i kamphumør! Var det det imponerende g4-trekket som var nøkkelen, Gausel?
Eivind Skjervum
Gelfand innså vel at alt han gjorde ville føre til enda verre lidelser og lot klokka tikke ut.
Einar Gausel
Han sto uansett til lett gevinst på brettet, så dette forkortet bare Gelfands lidelse. Bravo Magnus!!
Eivind Skjervum
Det var det over! Drømmestart for Magnus Carlsen på 2014!
Einar Gausel
Magnus vant på tid!
Kristen Tande
yes.....
Eivind Skjervum
Dette vinner Magnus!
Einar Gausel
Gelfand står regelrett til tap nå. Bør være game over.