Måtte svare for det spesielle ulveforslaget: - Frustrasjon
Synne Kvam
Ryker i tottene på hverandre: - Respektløst
Synne Kvam
Med det takker vi for i dag! Heng med i morgen - da venter det nye debatter og partilederutspørringer - blant annet med Venstre-leder Trine Skei Grande.
Synne Kvam
FEMINISTISK INITIATIV: Gudrun Schyman leder for Feministisk Initiativ er på plass i Oslo for å støtte sitt søsterparti som er startet opp i Norge, i Oslo og i Bergen.
- Jeg forsøker å ta spørsmål som går på feminisme bort fra det hjørnet de er gjemt bort i, og inn i politikken, forklarer Schyman om bakgrunnen for partiet.
Cathrine Linn Kristiansen, i Feministisk Initiativ i Oslo, sier at medlemmene i partiet kommer fra mange ulike grasrotforeninger, og understreker at de har en helhetlig politikk, ikke bare feminisme.
- Det blir en slags grasrotforening, og vi har møtt mye av den samme kritikken som Schyman har møtt i Sverige. Vi håper jo etterhvert at flere kommer til, og at folk som er kjent litt fra før vil være med. Men det spiller ingen rolle om vi har en stjerne på laget, sier Kristiansen.
Synne Kvam
SPØRSMÅL TIL HAREIDE FRA PUBLIKUM: Hanna (14): - Er det noe du er uenig med i ditt eget partis politikk i?
- Det er det nok helt sikkert jeg er, jeg har vært ute og sagt at jeg er for EU, mens Krf er mot EU, for eksempel, svarer Hareide.
Spørsmål fra Emma: - Hva er ditt syn på homofilt ekteskap og adopsjon.
- Krf har definert ekteskapet som mellom mann og kvinne, sier Hareide, som også mener at det er en mann og en kvinne som skal adoptere, men at de mener homofile kan få ta del i stebarnsadopsjon.
Hareide får spørsmål om Syria-flyktningene, og sier at han tror at det ikke er en eneste sak som kommer til å påvirke valget mer enn flyktningerkatastrofen.
- Man skal huske på at det ikke er altfor lenge siden vi flyktet til Sverige, og da tok de imot oss med åpne armer.
- Det viktigste for oss er hva vi samarbeider om, ikke hvem vi samarbeider med, sier Hareide på spørsmål om hvordan et parti som Krf kan samarbeide med Frp.
Synne Kvam
Synne Kvam
Synne Kvam
PARTILEDERUTSPØRRING: Straks er det klart for utspørring av Knut Arild Hareide.
- Det er klart at det har vært noen feider med Frp denne våren her, erkjenner Hareide.
- Jeg tror nok noe av den politikken regjeringa har ført at irritert en del av Krf-velgerne, særlig med tanke på Syria-politikken. Vi er fornøyd med samferdselspolitikken, at vi er fornøyd med satsinga på politi- og sikkerhet, forteller Krf-lederen.
I Bergen vurderer Ap om de vil støtten Krfs ordførerkandidat ved et samarbeid. Dette tenker Hareide om det:
- Dette må Bergen og Bergen Krf bestemme selv. Vi er et sentrumsparti som samarbeider både mot venstre og høyre.
Om samarbeid med regjeringa:
- Det vi så i 2013 ville ikke de rød-grønne samarbeide med Krf, vi ble tilbudt tilskuerplass, men ble tatt godt imot av Høyre. Vi har et godt samarbeid med Høyre, men det passer seg ikke en Krf-er å lyve, så ja, det har vært noen skjær i sjøen, innrømmer Hareide.
- Jeg mener Krf og Venstre tar betydelig ansvar, vi er med på å holde budsjettene sammen. Men det som gjør at sentrum ofte får politisk gjennomslag, er jo fordi vi nettopp er i sentrum. Vi fikk 5,6 prosent, og det kan virke som om vi har fått større innflytelse enn det, men det er på grunn av vår politiske plassering.
Krf-lederen oppfordrer til å enes om å senke selskapsskatten, og senke skattene for bedrifter for å redde arbeidsplasser.
- Jeg kunne ønske regjeringa tok et lederskap. Angela Merkel har tatt et lederskap for Europa, sier Hareide - som savner at det gjøres mer fra norsk side i flyktningerkatastrofen.
Synne Kvam
Synne Kvam
SPØRSMÅL FRA PUBLIKUM: Straks blir det spørsmål fra publikum til Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.
- Dere må bli medlem i Senterparti hele gjengen, avslutter Vedum sin appell med - til skoleelevene som står foran Valgboden.
- Hva er den viktigste saken for Senterpartiet?
Ikke overraskende er svaret fra Vedum at det er å jobbe mot kommunesammenslåing.
- Tror du på det du selv sier nå?, svarer Vedum til en Fpu-politiker som stiller han spørsmål om hvorfor han vil jobbe mot store og robuste kommuner siden folketallet i mange kommuner går ned.
Når skal politikere ta et skikkelig løft i eldreomsorgen?
- Det vi gjør er at vi vil styrke kommuneøkonomien. Frp som lovde veldig mye til eldre i opposisjon har kun satt i gang et par tiltak. Jeg synes det er altfor mye store ord om kommuneøkonomien, mens for få reiser rundt og ser hvordan det egentlig er, sier Vedum.
Synne Kvam
Synne Kvam
Synne Kvam
Fem om Trygve Slagsvold Vedum
Synne Kvam
PARTILEDERUTSPØRRING: I dag er det Trygve Slagsvold Vedums, leder i Senterpartiet, som skal spørres ut av Martine Aurdal og Marie Simonsen. Utspørringa begynner etter at Samsaya har spilt for oss kl. 12.
- Hvis den ene sier nei, så burde den andre respektere det, sier Trygve Slagsvold Vedum - om mener det gjelder både for kommuner - og ellers i livet.
- Hvis man reiser over på svensk side i nord, så er det dødt og fraflytta, på grunn av sentralisering. Jeg mener vi har satsa på en annen vei, og har levende steder i hele landet, sier Vedum.
Senterpartiet er stor på de små sentrene, drømmer du om å få makt på de store stedene?
- Ja, selvfølgelig. Men vi har ordførerne i flere av de mellomstore byene, som Steinkjer, og er på vei framover flere steder, sier SP-lederen.
- Akkurat nå er det ikke å kjøre det ene eller det andre prinsippet. Nå må vi sette oss ned med de andre europeiske land, selv om vi er imot EU, sier Slagsvold Vedum om hva han mener Norge burde gjøre i flyktningkatastrofen.
- Mange av de som er i de mest rovdyrutsatte områdene vil gjøre noe, men får nei, og dermed blir det frustrasjon, sier SP-lederen om pepperspray-utsagnet.
Slagsvold Vedum får spørsmål om han liker Sylvi Listhag litt bedre nå enn for to år siden.
- Hu er ei bra dame hu, men vi er uenige om veldig mye, sier SP-lederen, som sier at det er en del av det flotte med å være politiker i Norge - at man likevel kan ha en grei tone.
- Arbeiderpartiet, Krf, SV og deler av Venstre, sier Vedum om hvilke andre partier de kan samarbeide med.
Synne Kvam
Synne Kvam
Synne Kvam
REFORM 94: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug møter Arbeiderpartiets Truls Wikholm til debatt om hvordan framtidas yrkesfag burde se ut.
- Det var jo det at skolen ble enda mer teoretisert, slik at de som er lei teori på ungdomsskolen, møter enda mer teori på videregående, sier Sylvi Listhaug, som mener at det er vist at reformen ikke har hindret forfall i skolen - og at man da like godt kunne ha brent opp pengene som er brukt på reformen.
- Jeg tror vi må ha noen flere linjer. I dag finner man de som skal bli båtbyggere, smeder og frisører i samme klasse. De som vet mest om hva vi trenger er elene, lærere og næringslivet - som skal ta imot de som tar utdannelsen, sier Listhaug.
- Det at folk skal få jobbe mest med det de skal bli, tror jeg vi alle er enige om. Men det å foreslå å skrote reform 94 blir litt for enkelt, sier Truls Wikholm.
- Hovedgrunnen til at mange dropper ut, er at veldig mange har ikke de grunnkunnskapene fra barneskolen, de lese- og regneferdighetene som trengs, mener Wikholm.
- Det er totalt meningsløst av vi skal utsette elevene for det, sier Listhaug til at man på yrkesfag skal gjennom det samme norskpensumet som man har på ett år på studieforberedende linjer.
- Det som gjennomsyrer hele den norske skolen er Arbeiderpartiets politikk om at alle skal lære alt, sier Listhaug, som vil at man skal ha mer konkret opplæring for de ulike yrkene.
Listhaug ønsker å premiere de som greier å ta videregående på to år, mens Trond Giske vil betale de som er på vei til å droppe ut.
KOMMUNESAMMENSLÅINGSDEBATT: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) møter kommunenes store forkjemper, leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.
- Jeg kommer ikke med pisken, jeg kommer med gulerøtter, sier Sanner til at han blir utropt som den som kommer med pisken - for å slå sammen kommuner.
- Vi i Senterpartiet er imot tvangsekteskap, og det gjelder også kommuner, sier Slagsvold Vedum.
- Det er feil at regjeringen på noe som helst tidspunkt har sagt at vi skal komme ned i 100 kommuner, sier kommunalministeren, som mener Senterpartilederen opptrer respektløst overfor de kommunene som ønsker å slå seg sammen og er godt i gang med arbeidet.
- Slagsvold Vedum drømmer om fortida, mener Sanner.
- Det er ikke slik at stort alltid er best, det er mange eksempler der man ser at de små gjør det bra, men vi er ved et veiskille nå, sier kommunalministeren.
- Vi har tro på nærhet, og at de som bor lokalt, kan ta sine egne beslutninger, sier Vedum.
- Hvis man starter med et tall, kommer hele debatten til å handle om det tallet. Men det kommer til å være langt flere enn hundre kommuner, svarer Sanner på spørsmål om hvor mange kommuner han ønsker å ende opp med.
Synne Kvam
ERNA SATSER I NORD: Erna Solberg har vært på tur i Nord-Norge, og det har ikke manglet på valgflesk.
- Dette er en landsdel hun har stor tro på nå, sier Dagbladets Anne Marte Blindheim.
Blindheim sier at det ligger an til at Solberg kan miste fire av byene hun vant i 2011, deriblant Tromsø.
- Hun hadde selvfølgelig med seg noen lekkasjer fra statsbudsjettet, som hun delte ut her og der, sier Blindheim om turen med Erna Solberg.
Blindheim forteller at statsministeren er en person som har fakta på plass, og som har gjennomført et svært tøft program i Nord-Norge.
Synne Kvam
STORMEN I BERGEN: Frank Rossavik, forfatter og politisk redaktør i Bergens Tidende, gjester nå studio for å snakke om det som pågår i Bergen Høyre. Ordfører Trude Drevland har tatt ut ulønnet permisjon til korrupsjonssaken mot henne er ferdig etterforsket.
- Bergen Høyre har sett ut til å gå i oppløsning i to år, men de greier å holde sammen på et eller annet vis, sier Rossavik.
- Det er vanskelig å si. Jeg tror ikke vi får noen avklaring på det spørsmålet før valget, det er for seint nå, svarer Rossavik på hvem han tror kan ta over som ordførerkandidat for Drevland.
- Jeg har en anelse av at saken kommer til å bli henlagt igjen, men de må komme med en bedre begrunnelse enn sist, sier Rossavik om hva saken ender med hos politiet.
Rossavik mener Høyre ligger altfor dårlig an i å tape valget i Bergen, og at det derfor ikke vil bli aktuelt for en ny ordfører-periode for Drevland.
Rossavik sier at AP, slik det ser ut nå, ikke vil ha flertall med Venstre og Krf, men at hvis de samarbeider med enten Senterpartiet eller Miljøpartiet de Grønne, så vil de få flertall.
Synne Kvam
Synne Kvam
Synne Kvam
Synne Kvam
Synne Kvam
Synne Kvam
Hei og velkommen til en ny dag i Valgboden! I dag får vi blant annet kommunesammenslåingsdebatt, to partilederutspørringer og Samsaya spiller for oss!
Kom ned foran Stortinget og se ting live, hvis du er i nærheten og har tid. Du kan delta i debatten ved å bruke #dbvalg15 på Twitter, eller skriv inn spørsmål via Dagbladet.no på Facebook.
Synne Kvam
Program torsdag 3. september:
10.00 Åpning: Gjennomgang av dagens aviser og snakkiser
10.30 Kommunesammenslåingsdebatt mellom Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og kommunalminister Jan Tore Sanner (H)
11.23 Samsaya spiller, del 1
11.26 Intervju med Samsaya
11.30 Yrkesopplæringsdebatt mellom landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) og Truls Wikholm (AP)
12.00 Samsaya spiller, del 2
12.02 Partilederutspørring Trygve Slagsvold Vedum (SP)
14.00 Partilederutspørring Knut Arild Hareide (Krf)
Vi tar forbehold om endringer i programmet.
Synne Kvam
Da er dagens sending over, takk for følget - og på gjensyn i morgen!
RØDT: Mens de andre partilederne kan fokusere fullt på valgkamp, så må Rødt-leder Bjørnar Moxnes møte i retten i morgen, som har publisert en rapport om overgrepsanklager. Han forteller nå om grunnen til at man må bruke tiden i retten under valgkampen.
- Det er viktige å gi innbyggerne innsyn i grove feil, enn å være en del av hemmelighetsholdet på Oslo rådhus, sier Moxnes, som ikke angrer på at han offentliggjorde rapporten - men synes ingenting om at Fabian Stang gjorde det til en politisk sak.
- Jeg skjønte jo at det kom til å vekke store reaksjoner, sier Moxnes, som refser hvor mange feil i Oslo kommune som blir holdt hemmelig.
- Når det er rapport om 6000 alvorlige feil, og man ikke får vite hva det går på, så er det noe alvorlig feil, fortsetter Rødt-lederen, som vil ha den samme åpenheten i Oslo som i Trondheim.
- Det er ikke noe gøy å bli dømt, men jeg mener vi har vårt på det tørre og har en god sak. Som folkevalgt har jeg en plikt til å gi innbyggerne innsyn i det som skjer på rådhuset, sier Moxnes, som mener at om ikke feil kommer fram i lyset - så vil heller ikke ting bli bedre.
Synne Kvam
Lokallaget til Senterpartiet går hakket lenger enn konkurrentene
Synne Kvam
Synne Kvam
Anundsens «propagandavideo»: Trygghet i hverdagen
Synne Kvam
KrFs valgkampvideo: Søndagsfri
Synne Kvam
Arbeiderpartiets valgkampvideo: Fremtidens Norge
Synne Kvam
Frps valgkampvideo: Hvis du kunne bestemme
Synne Kvam
Høyres valgkampvideo: Vil du bli hørt?
Synne Kvam
Abid Raja kjører taxi for Venstre
Synne Kvam
ANMELDER VALGVIDEOENE: Marie Simonsen og Beate Nossum, spesialrådgiver i Tind Kommunikasjon, skal kl. 13 anmelde ulike valgvideoer - og gi terningkast.
- Partiene er mye mer avhengig av slike videoer nå, for å nå frem til velgere og få det ut i sosiale medier, sier Beate Nossum, som tviler på at noen av videoene som skal anmeldes vil ta av på YouTube.
Først ut er videoen der Abid Raja kjører taxi for Venstre.
- Det her er jo kjente bilder, med en litt mer ukjent profil. De forsøker her å lage en rip off, for å få drahjelp av det, sier Nossum - som er en slags kopi av Jens Stoltenbergs taxi-video.
- Som politisk budskap går det ikke så bra, sier Marie Simonsen.
Abid Raja får terninkast to.
Neste video ut er Erna Solbergs valgvideo.
- Dette er en velprodusert video, med en, i utgangspunktet, god idé. Jeg er usikker på om denne videoen vil velte andre velgere over til Høyre, sier Nossum.
- Jeg savner at Erna Solberg la mobiltelefonen tilbake i bh-en, slik vi har sett før. De formidler jo at Erna Solberg er en som lytter, hun var helt nede ved sykesengen der, noe som kanskje var litt creepy, sier Simonsen.
Erna Solberg får terningkast 4.
Tredje video ut er Frp-videoen: Hvis du kunne bestemme
- Dette er en klassisk informasjonsvideo, hvor Frp på enkelt pedagogisk hvis går gjennom sitt resonnement. Det er en framstilling av virkeligheten som er veldig Frp-esk, sier Nossum.
- Man setter svake grupper opp mot hverandre i denne videoen. Personlig er jeg usikker på om skremselsvideoer har en veldig god effekt. Den er nøktern, men ikke veldig morsom, mener Simonsen.
Da er det Jonas Gahr Støre sin tur.
- Det var usedvanlig traust, sier Simonsen.
- Dette kunne bli brukt i en nyttårstale, mener Nossum, som mener Gahr Støre fortjener å framstå på en annen måte.
Gahr Støres video får terningkast 2.
Da er det Knut Arild Hareide sin tur.
- Denne hadde et klart budskap. At de våger skal de ha pluss for, sier Nossum.
- Du ser at han slapper av og har det gøy. Den er vel sponset av Dressmann tror du ikke?, sier Simonsen.
Hareides video får dagens første sekser!
Da er vi over på den mest omtalte videoen denne valgkampen: Justisminister Anders Anundsens informasjonsfilm
- Det er åpenbart en film for spesielt interesserte, sier Simonsen, som mener det sier litt når ikke engang Siv Jensen har sett videoen.
- Mest av alt appellerer den jo til medieforakt, at man ikke skal tror på media i det hele tatt, men tror på Statens eget propagandaapparat, sier Nossum.
Anundsens video får, ikke overraskende, kun en ener på terningen.
Da er det Senterpartiet i Alvdal sin tur.
- Det er noe litt konfimasjonsaktiv over denne videoen, sier Marie Simonsen, som likevel skryter av hvor fengende filmen er.
- Den er klossete nok til å dele, sier Nossum.
Panelet endte opp på en firer på terningen.
Siste video ut er Rødt sin kampanjevideo.
- Ideen er jo at Rødt står opp for de ressurssvake, og det er også de som blir hyllet i denne videoen, sier Marie Simonsen.
- Rødt appellerer mer til holdning enn noe annet, sier Nossum.
En sterk treer får Rødts video.
Synne Kvam
KOMMUNEPARTIET MDG: - Ingen i MdG tar eller må ta noe valgresultat for gitt. Vi er på oppløpssida, men den er tøff, ingenting kommer av seg selv, sier Hansson.
- Hvorfor sier dere ikke med en gang at dere vil samarbeide med venstresiden, spør Marie Simonsen.
- MdGs blokkuavhengighet er helt reel. Når Høyre sier de vil være et bedre miljøparti enn AP, sier vi hipp hurra. Men det partiet som vil ha vårt samarbeid, må levere, sier Rasmus Hansson, som ikke legger skjul på at MdG vil samarbeide med det partiet som vil la de få gjennomslag for mest innen miljøpolitikk.
Hansson snakker om hvordan god kollektivtransport i Oslo kan gi gode ringvirkninger andre deler, særlig resten av Østlandet.
- MdG ønsker Venstre og SV lykke til, og et godt valg. Vi ser gjerne at de blir store og sterke partier, ved siden av oss. Våre hovedmotstandere er AP og Høyre, som i de aller viktigste spørsmålet i Norge, om å komme i gang med det grønne skiftet - er like som to dråper olje.
- I de fleste kommunene kommer vi til å kjøre tunge miljøsaker som vi ikke er villige til å fire på, sier Hansson, som mener at miljøpolitikken også omhandler helse- og omsorg, skoler, økonomi og alle andre områder.
Spørsmål fra publikum:
Moses: - Hvordan vil fremtidas videregående se ut?
- Framtidas vgs vil først og fremst utdanne folk til å være i balanse med miljøet rundt oss. Framtidas Vgs vil være mer fleksibel, slik at ikke en tredjedel faller ut, svarer Hansson publikummeren.
Lars: - Hvis du skal trekke fram den saken som er nest viktigst for MgD, hva er det?
- Vi kommer til å jobbe hardest for å få utviklet de nye arbeidsplassene, de nye produktene og teknologien som Norge må leve av i relativt nær framtid, svarer Hansson.
Synne Kvam
UTSPØRRING MdG: Straks blir det partilederutspørring av leder for Miljøpartiet de Grønne, Rasmus Hansson. Etterpå blir det appell og spørsmålsrunde fra publikum.
- Jeg er en fyr som har lært mye hele livet, og sjeldent har jeg lært så mye som jeg har lært de siste to årene, sier Hansson.
Hansson understreker at MdG er et parti som kan samarbeide, men samtidig være kompromissløst.
- Vi er det minst naive partiet av alle i Norge. Vi tar mest på alvor den framtida som Norge står overfor. Det er MdG som vil skaffe de grønne arbeidsplassene som trengs.
- Dere vil stenge oljeproduksjonen nærmest i morgen. Er det realistisk med et så høyt tempo?, spør programlederne.
- Først og fremst håper jeg at det er siste gang jeg får det spørsmålet, var Hanssons klare svar. Før han fortalte at det ikke er før i 2040 at MdG har tenkt til at all oljeproduksjon skal være stanset
- Det er et soleklart mål for MdG å utjevne forskjellene mellom de som ikke har det så bra, og de som har masse, i Norge. Men det sikrer vi ikke ved å søle bort mer penger på oljebransjen.
Synne Kvam
Nekter å samarbeide med Hagen etter uttalelser
Synne Kvam
Synne Kvam
DET GRØNNE SKIFTET: - Den norske olja er for dyr, så det er usannsynlig at den vil overleve på sikt, sier investor Jens Ulltveit Moe, som også minner om at det heller ikke er særlig miljøvennlig.
Ulltveit Moe tror ikke det er lenge før 330 000 ansatte i oljebransjen er redusert til 100 000.
- Det er dessverre dumt, for da vil oljen bli produsert hos andre mindre miljøvennlige land, sier investoren.
- Men vi bør kutte 30-40 000 jobber i oljebransjen per år, sier investoren.
- Det eneste sikre i denne debatten her er at mesteparten av olja må bli liggende om vi skal løse miljøkrisa. Mitt og SVs sitt syn er at det er en god idé for Norge å ha styrt avvikling kjapt, sier Bård Vegar Solhjell, og legger til at han ikke har noe imot at Ulltveit Moe bare vil la bransjen blø. SV-politikeren etterlyser en mer aktiv omstilling for arbeiderne i oljebransjen.
- For det første så må vi vokte oss for å ha altfor klare spådommer her. Den største frykten blant arbeiderne jeg representerer, hvor mange mister jobbe, så er spørsmålet - hva skal jeg gå til?, sier Atle Rostad i SAFE - som minner om at det slett ikke er hyggelig for oljearbeiderne å høre ting som at bransjen bare burde få blø.
Rostad mener det har vært overinvestert i oljebransjen en tid, og at nedturen man ser nå er grunnet i en feilaktig politikk de siste fem til ti årene.
- Oljebransje sliter ganske mye i dag fra tida da rasjonell kostandsdrift var fraværende.
- Gjennomsnittslønnen i Statoil er i gjennomsnittslønnen én million. De privilegerte lønnsbetingelsene i oljebransjen kan ikke fortsette på utsiden, sier Ulltveit Moe i en kommentar til Rostad som mener at oljearbeiderne burde få beholde sitt lønnsnivå etter en omstilling.
Synne Kvam
ARTISTOPPTREDEN: Straks spiller Daniel Kvammen her i Dagbladets Valgbod. Er du i nærheten - stikk bortom - du finner oss foran Stortinget!
Etter opptredenen venter det grønne skiftet, olja og arbeidsplasser, med investor Jens Ulltveit-Moe, Atle Rostad, SAFE og og Bård Vegar Solhjell (SV).